Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Glas Amerike/M.L.B.

25. 09. 2024. 22:42 >> 22:59
2
Čitaj mi:

Ibrahimović:

"Ako Vlada ostane evropska nema potrebe da izlazimo iz nje"

Nema razloga da Bošnjačka stranka izlazi iz Vlade, ako ona ostane posvećena evropskim vrijednostima, rekao je u intervjuu za Glas Amerike lider te partije, ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović, koji učestvuje na zasijedanju Generalne skupštine UN-a u Njujorku.

"Ukoliko ova vlada bude snažno posvećena evropskim vrijednostima, nemamo potrebe da izlazimo iz nje. Bošnjačka stranka, pošto je dala snažan doprinos ulasku Crne Gore u NATO, želi da bude jedna od onih koje će biti jedan od ključnih faktora ulaska Crne Gore u EU", poručio je Ibrahimović.

Podsjetmo, nedavno su ministri iz Bošnjačke stranke, napustili sjednicu vlade na kojoj je data saglasnost za postavljanje spomenika pokojnom mitropolitu SPC Amfilohiju.

Ibrahimović kaže da je danas izuzetno zadovoljan kako partneri gledaju na Crnu Goru.

"Srećan sam da žele Crnu Goru u EU i samim tim ću vam kroz to odgovoriti. Ulaskom Bošnjačke stranke u 44. vladu smo poslali jasnu poruku da evropske i evroatlatnske vrijednosti nemaju alternativu i niko nema pravo da ugrozi to. Ja kao potpredsjednik vlade, ministar vanjskih poslova i predsjednik Bošnjačke stranke, svu svoju politiku zasnivan na tome i sa nama će moći da rade oni koji su toga svjesni. Dakle, moramo se zalagati za vladavinu prava, inkluzivno društvo, jednakost ljudi, ali i poštovanje Ustava. Tako da, prije svega želimo dijalog, dogovor, i svaki naš istup ili neslaganje sa nekim ne znači svađu ili raskid, samo želimo da upozorimo da svi ovi procesi zahtjevaju opšti društveni konsenzus. I niko nema pravo da ugrozi ovaj naš evropski put. I to je naša poruka prilikom izlaska sa sjednice vlade", kazao je Ibrahimović.

Evropska priča je najjači kohezivni faktor u crnogorskom društvu i vlada treba da fokusira svu energiju na pridruživanje EU, a različita pitanja treba rješavati tako da ne uzrokuju dalje podjele u društvu, rekao je Ibrahimović.

Šef crnogorske diplomatije je rekao da je zadovoljan učešćem "male, ali kvalitetne delegacije Crne Gore" u UN, koju ove godine ne predvode ni predsjednik, ni premijer - kao što je to bilo ranije.

"I to nije samo ocjena mojeg zadovoljstva, nego i ocjena naših partnera. Snažno su pozdravili naše učešće, našu konstruktivnu ulogu i ono što me raduje, Crna Gora ostvaruje jedan od svojih najvažnijih vanjsko-političkih prioriteta, a to je učešće na multilateralnom planu. I iskreno, mogu reći da Crna Gora ponovo potvrđuje da one zacrtane ciljeve ostvaruje. Poslije svih ovih dana mogu sa zadovoljstvom da kažem da Crna Gora, iako mala država, treba i može da učestvuje u rešavanju globalnih problema, odnosno izazova", ističe Ibrahimović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније