Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

25. 09. 2024. 12:04 >> 12:06
Čitaj mi:

mandić zakazao sjednicu

Poslanici o Razvojnoj banci ponovo 9. oktobra

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić sazvao je za 9. oktobar sjednicu na kojoj će se, između ostalog, ponovo odlučivati o Zakonu o Razvojnoj banci Crne Gore.

Zakon o Razvojnoj banci Crne Gore ranije je parlamentu vratio predsjednik države Jakov Milatović. 

Na dnevnom redu su još Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o priznavanju i izvršenju stranih presuda u građanskim ili privrednim stvarima, Predlog zakona o potvrđivanju Međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u svrhe provjere izjava o imovini i Izbori, imenovanja i razrješenja.

Podsjetimo, u obrazloženju Milatović je tada konstatovao da usvojeni Zakon predviđa uspostavljanje nove institucije, Razvojne banke Crne Gore, čije će se osnivanje izvršiti transformacijom Investiciono razvojnog fonda Crne Gore, te da je postojanje jedne ovakve institucije praksa zemalja, kako Evropske unije, tako i regiona. Dodaje se da bi njeno osnivanje predstavljalo korak ka unapređenju institucionalnog okvira u oblasti finansiranja i podrške privredi i da je, imajući u vidu navedeno, prijedlog za osnivanje Razvojne banke jedan od koraka ka tom cilju.

Milatović je rekao da je, međutim, ovaj Zakon još jedan u nizu onih koji su Skupštini Crne Gore predloženi za razmatranje bez prethodno obavljenog procesa javne rasprave.

"Na ovaj način, stručna i zainteresovana javnost, kao i važni akteri finansijskog sistema poput Centralne banke Crne Gore, Udruženja banaka i međunarodnih finansijskih institucija, isključene su iz procesa njegove pripreme. Dodatno, iz zakonodavnog procesa su isključene i konsultacije sa Evropskom komisijom radi usaglašavanja normi Zakona sa evropskim standardima. Shodno tome, smatram neprihvatljivim da se ovako važni propisi donose bez širih konsultacija i bez uključivanja struke", naveo je Milatović u obrazloženju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније