Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

23. 03. 2023. 20:47   >>  21:44 5

O PARLAMENTARNIM IZBORIMA

Gutić: BS će samostalno na izbore; Šaranović: Nadamo se formiranju građanskog bloka

Bošnjačka stranka će samostalno izaći na vanredne parlamentarne izbore, koji su raspisani za 11. jun, poručio je potpredsjednik BS-a Damir Gutić u emisiji "Argumenti", na TVCG. Kazao je da BS spremno izlazi na te izbore.

"Nakon parlamentarnih izbora možemo da pričamo o raznim koalicijama i za BS su bitne progresivne snage koje se vode time da Crna Gora ide ka zapadnim vrijednostima", kazao je Gutić i dodao da su im partneri sve partije koje su napravile otklon od prošlosti.

Na pitanje da li tu vidi i DF, odgovara:

"DF sa politikom koju su do sada zastupali nije nam prihvatljiv, čini mi se da se to sada mijenja sa ovom predsjedničkom kampanjom, vidjećemo da li će to da se podrži", poručio je Gutić.

Šaranović o građanskom bloku

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kaže da su rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora pokazali da je opravdano okupljanje građanskih snaga i politike centra.

Kaže da su Demokrate sa GP URA imali sedam godina dobru saradnju imali i su i nedoumice koje su, kako dodaje, riješene.

Ovo je, kaže Šaranović, vrijeme koje zahtjeva ozbiljne ljude.

"Već sada u ovom trenutku mogu da vam kažem da sigurno ćemo imati pozitive informacije za javnost. Međutim to je pitanje u nadležnosti partijskih organa. Da li se možemo nadati objedinjavanju i formiranju jakog građanskog bloka uoči parlamentranih izbora mislim da da i mislim da će to biti ogromna većina u budućoj većini nakon parlamentarnih izbora", zaključio je Šaranović.

Vuković: DPS ima koalicioni kapacitet

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković kaže da DPS sprovodi građanski koncept.

"Smatram da DPS ima koalicioni kapacitet", kazala je Vuković.

Ona je predstavnike DF i Demokrata pitala šta imaju da zamjere političkom programu DPS-a.

"Kako možete govoriti o partijama centra i građanskim partijama, a ne misliti na DPS", pitala je Vuković.

Ona je poručila da ne pamti nikakve svađe izmežu Srba i Crnogoraca u Crnoj Gori.

"Ta praksa satanizovanja DPS trba da prestane da bude vaš politički eko", poručila je Vuković.

Đukanović (ne)ustavno raspustio Skupštinu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije imao ustavnog osnova da raspusti Skupštinu, smatraju u Demokratskom frontu i Demokratskoj Crnoj Gori. Sa druge strane iz DPS-a poručuju da je Đukanović imao ne samo pravo, već i obavez da raspusti parlament, jer mandatar nije za 90 dana uspio da formira vladu.

Poslanik DF-a Dejan Đurović u emisiji "Argumenti" na TVCG kaže da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije imao zakonskog, ni Ustavnog osnova da raspusti Skupštinu. 

Zbog toga se, kako kaže, parlamentarna većina obratila Ustavnom sudu sa inicijativom za ocjenu ustavnosti ukaza o raspuštanju Skupštine.

"Ja očekujem da će oni donijeti odluku", kazao je Đurović i dodao kao se u Ustavnom sudu može desiti da glasanje bude tri naprema tri.

"DF se zalagao za prijevremene izbore i ranije, bilo smo sigurni da će biti u principu ovakvi kakvi su bili na predsjedničkim izborima. U svakom slučaja vanredni parlamentarni izbori su za nas opcija koja pije vodu", kazao je Đurović.

On kaže i da nije protiv vanrednih parlamentarnih izbora. "Ali poslaniku mandat prestaje onog časa kada se konstituiše novi saziv parlamenta", kazao je Đurović.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković kazala je da je parlamentarna većina usvojila neustavan Zakon o predsjedniku kada je, kako dodaje, sve počelo.

Taj zakon je, kako ističe, bio ustavni puč u Crnoj Gori.

Podsjetila je i da se parlamentarna većina nije mogla dogovoriti o formiranja Vlade na čelu sa Miodragom Lekićem.

"Đukanović ne samo da je imao pravo da raspusti Skupštinu, on je imao obavezu da raspusti Skupštinu, koja na ovaj način funkcioniše", poručila je Vuković.

Ona kaže da su lokalni i predsjednički izbori pokazali da su neophodni vanredni parlamentarni izbori jer je, kako kaže, vanparlamentarni pokret "Evropa sad" osvojio oko 29 odsto glasova.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kaže da se Đukanović u ukazu nije pozvao ni na stav jedan, ni na stav dva člana 92 Ustava Crne Gore.

"Bez ispunjavanja ovih uslova iz člana 92. predsjednik Crne Gore može učini pravni presedan i da svako jutro raspusti Skupštinu Crne Gore. Mislimo da je to jedan ozbiljan pravni presedan", kazao je Šaranović.

I on smatra da parlament može da vrši svoju funkciju do izbora novog.

Sigurna je da će odgovor na ove pitanje dati Ustavni sud, a po osnovu Inicijative za ocjenu ustavnosti ukaza koji je Đukanović donio.

Potpredsjednik BS-a Damir Gutić kaže da ustavni osnov za raspuštanje Skupštine postoji, a da je povod to što mandatar u roku od 90 dana nije formirao Vladu.

"Smatramo da postoji ustavni osnov i da je predsjednik uradio ono što mu odgovornost nalaže i da su raspisani izbori", kazao je Gutić i poručio da institucije ne funkcionišu, da je vlada u tehničkom mandatu.

"Oo je početak rješavanja tih problema, da se izađe na izbore", kazao je Gutić.

Gutić kaže da bi poslanici i nakon raspuštanja parlamenta mogu da rade, jer legalitet Skupštine nije ugrožen. Ipak, kako poručuje legitimnost Skupštine, kako kaže, je ugrožena.

"Normalno bi bilo da u tom mandatu Skupština radi samo ono što je neophodno i da se ne ulazi u neke velike stvari", kazao je Gutić.

On smatra da će se Ustavni sud oglasiti nenadležnim za odlučivanje po pitanju inicijative za ocjenu Ustavnosti ukaza predsjednika Crne Gore.

"Sve institucije treba da uđu u procedure, kako bi se spremili za vanredne izbore", poručio je Gutić.  

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније