Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

17. 03. 2023. 06:31   >>  16:56 13

ODJECI

"Đukanovićeva odluka neustavna, ali izbori možda krajem maja ili početkom juna"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspustio je Skupštinu i time napravio uvod u raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Mada pravnici nijesu bili u javnim nastupima saglasni da li Đukanović treba da postupi u skladu sa zakonom o predsjedniku, čija je ustavnost upitna, on je ipak donio ukaz o raspuštanju. No, po saopštenju Đukanovićevog kabineta, ukaz je donijet na osnovu člana 92, tačke tri, Ustava Crne Gore, koji govori o neizboru vlade od zakonodavnog doma u roku od tri mjeseca nakon što se odredi mandatar.

Rok za formiranje nove vlade, čiji je mandat za sastavaljenje dobio čelnik Demosa Miodrag Lekić na osnovu izmjena Zakona o predsedniku, istekao je sinoć u ponoć.

Lekić je obavijestio predsjednike stranaka da nema većinu za formiranje vlade jer nema podršku četiri poslanika saveza "Crno na bijelo" premijera Dritana Abazovića.

Đukanović je ranije rekao da je izbor Lekića pravno problematičan, ali je sporni zakon dio pravnog sistema, sve dotle dok ga Ustavni sud ne suspenduje.

Kako za Portal RTCG kaže advokat Veselin Radulović, nakon svega što smo vidjeli, sada je predsjednik države obavezan da raspiše izbore koji ne mogu biti u roku kraćem od 60 dana, ni dužem od 90 dana.

"Dakle, realno je očekivati da izboru budu krajem maja ili početkom juna. Mislim da ova odluka predsjednika nije u skladu sa Ustavom. Ona ima osnov u nedavnim izmjenama Zakona o predsjedniku, ali te izmjene nijesu saglasne sa Ustavom. Na žalost, Ustavni sud nije još donio odluku u tom predmetu i to je predsjednik iskoristio, iako je ranije izjavio da nema namjeru da učestvuje u implementaciji neustavnog zakona. Dakle, pri donošenju ove odluke presudni su bili politički razlozi i interesi i to, na žalost, kod naših političara nije novo", rekao je Radulović.

Na sceni je, smatra, opet zastupanje ličnih i stranačkih interesa. 

"Previše je primjera u kojima je Ustav kršen i ignorisan radi ostvarenja političkih, stranačkih i ličnih interesa", rekao je Radulović.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније