Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

27. 02. 2023. 13:28 >> 21:06
17

NAKON SJEDNICE VLADA

Abazović: Planiran neformalni sastanak Otvorenog Balkana u CG

Zajednička sjednica vlada Crne Gore i Albanije održana je danas u Podgorici. Nakon sjednice premijeri dvije države Dritan Abazović i Edi Rama su potpisali više sporazuma, među kojima je i onaj o izgradnji mosta na Bojani. Rama je na konferenciji za medije zahvalio Abazoviću što je izrazio želju da organizuje samit "Otvorenog Balkana" u junu u Crnoj Gori, dok je Abazović pojasnio da je planirano organizovanje neformalnog sastanka Otvorenog Balkana.

Abazović kaže i da je Otvoreni Balkan oživio Berlinski proces. Pojasnio je da za jun planirano održavanje neformalnog sastanka Otvorenog Balkana u Crnoj Gori.

"Bilo bi dobro, ako političke okolonosti to dozvole, da mi organizujemo neformalni sastanak gdje bi pokušali da dovedemo lidere Zapadnog Balkana, da bi stvarali atmosferu kakvu danas imamo i to je naš interes da u regionu vlada harmonija", naveo je Abazović.

Kaže da ostaje pri stavu da svaka regionalna saradnja doprinosi miru i stabilnosti.

Rama je kazao da nije dogovoren grad u kojem će biti u Crnoj Gori održan Samit OB, to je, kako kaže, odluka predsjednika Vlade.

"Kazao sam da je predsjednik Vlade izrazio želju. Nemojte zahtijevati nikakvu skrivenu ruku u inicijativi Otvoreni Balkan, nemojte iza Otvorenog Balkana vidjeti ni Ruse, ni Kineze, pa čak ni Njemačku... OB je naša incijativa za oživljavanje ciljeva Berlinskog procesa", kazao je Rama.

Rama je kazao i da su Crna Gora i Albanija potpuno posvećene EU putu.  On je kazao i da je EU postala otvorenija i osjećajnija sa aspekta geopolitike i odnosa prema Balkanu.

"Tvrdim da je Otvoreni Balkan neophodan kako bi zaživio ritam svega što su vrijednosti i zahtjevi iz Berlinskog procesa, a samit u Podgorici u junu će doprinijeti tome”, poručio je Rama.

Rama je saopštio i da nema suprostavljanja između Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana.

“Treba naše snage da stavimo na raspologanju da zažive teme temelja Berlinskog procesa”, naglasio je Rama i poručio da je regionu potrebna bolja saradnja. 

O mostu na Bojani

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, potpisan je niz međudržavnih sporazuma za unapređenje bilateralne saradnje. Abazović i Rama potpisali su sporazum između dvije države o izgradnji mosta na rijeci Bojani. 

Rama je kazao i da je Albanija iz fondova već uradila projektnu ideju za budući most na Bojani. 

"Kao što sam rekao Dritanu ovdje u Crnoj Gori su veće plate, pa ne ide da platimo i most ako smo već platili projektnu ideju", poručio je Rama.

Abazović je na konferenciji za medije kazao da je danas poslata poruka saradnje i posvećenosti zajedničkoj budućnosti dvije države, zasnovana na ekonomskoj saradnji.

Most na Bojani će, kako je kazao, povezati dvije obale, ali i biti novi turistički proizvod dvije države.

"Cilj je i da se umanje saobraćajne gužve", kazao je Abazović.

Crna Gora i Albanija, kako navodi, vide veliku perspektivu u saradnji koja treba da dovede do boljeg života građana.

Poručio je i da odnosi Albanije i Crne Gore mogu da budu primjer u regionu.

"Vlada CG će slične sjednice organizovati i sa drugim državama regiona", kazao je premijer Abazović i dodao da Crna Gora i Albanija danas mogu da kaže da su njihovi odnosi podignuti na viši nivo.

"Građani od nas očekuju da više radimo na progresu, a da negativne svari ostavimo iza nas", poručio je Abazović.

Albanija i Crna Gora su više nego susjedi, kazao je Rama i dodao da u ovom izazovnom vremenu, zhanačaj dobrih odnosa se čini dodatno važnijim.

Govoreći o pregovorima Beograda i Prištine, Abazović je kazao za Crna Gora podržava dijalog i sporazume i ono što je EU budućnost Zapadnog Balkana.

"Mi podržavamo dijalog i saradnju", kazao je Abazović i dodao da status quo nikome ne donosi dobro.

Rama je kazao da se nada i da je angažovan da situacija oko Kosova i Srbije uđe u put dijaloga bez povratka. 

"Francusko - Njemački plan je najbolja stvar koja je ikada bila za stolom, ovo je jednostavno moje mišljenje", poručio je Rama.

Rama je podsjetio i da su on i Abazović bili zajedno u posjeti Kijevu i poručio da je Alabanija u potpunosti na strani Ukrajine.

Abazović i Rama potpisali su i Zajedničke deklaracije.

Potpisano je još devet sporazuma i memoranduma iz oblasti energetike, ribarstva, zaštite bilja, socijalne zaštite, sporta, kulture i medija, odbrane i zdravlja, kao i Sporazum o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Sveti Nikola-Puljaj na teritoriji Albanije.

Potpisano je i više sporazuma između resora Vlada Crne Gore i Albanije.

Sjednica dvije Vlade je održana u novoj zgradi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, u Podgorici.

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније