Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

31. 01. 2023. 22:23   >>  22:42 1

EMISIJA "OKRUGLI STO"

"Predložene izmjene Zakona o tužilaštvu neprihvatljive"

Izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu, koje je Vlada uputila Skupštini, neprihvatljive su, ocijenile su gošće emisije "Okrugli sto" na Parlamentarnom kanalu, Branka Bošnjak (DF) i Aleksandra Vuković (DPS). Kako je rekla Božena Jelušić (GP URA), ponuđene izmjene zakona nijesu dobro rješenje.

Komentarišući predlog izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu, koji je na dnevnom redu Skupštine 4. februara, potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak je ocijenila da je riječ o zakonu koji je napravljen za jednu osobu. Podsjećamo, Vlada Crne Gore dostavila je Skupštini ovaj predlog, koji podrazumijeva da se mandat vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca ne ograničava na dva uzastopna po šest mjeseci, već da može trajati do izbora čelnika državnog tužilaštva u punom mandatu. V.D. VDT-a je Maja Jovanović.

"Vlada nije napravila nikave konsultacije sa Skupštinom, čak ni o terminu. Termin je subota, i nije uobičajeno da Skupština zasijeda vikendom, osim u vanrednim situaicjama. Zakon je napravljen za jendu osobu.  Slažem se da je Maja Jovanović naporavila veliki iskorak i cijenim njen napor, ali se porodužavanjem v.d. stanja u nedogled obesmišljava sve, jer v.d. stanje može da traje duže nego nečiji mandat.Tako da nam je neprihvatljivo da dođe do izmjena na taj način, ali je najvažnije da odblokiramo tu instituciju", ocijenila je Bošnjak.

Predlog izmjena i dopuna zakona o državnom tužilaštvu je neprihvatljiv i neshvatljiv, ocijenila je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković.

"Ova vlast radi na urušavanju demokratije u Crnoj Gori. Ako živimo u vrijeme "dritanovštine", i ako je "Dritanov zakon", kako sam ga nazvala pao pred Venecijanskom komisijom, znala sam gdje to vodi. Zakon je prilagođen jednoj osobi, što je neprihgvatljivo. Makar ta osoba bila najbolja među nama", ocijenila je Vukovć.

Kazala je da se to se tako ne radi.

"Ne možemo prilagođavati Ustav kako nama padne na pamet. Zaista smo u nezgodnom položaju i jako mi je žao zbog toga", smatra Vuković.

Poslanica GP URA Božena Jelušić osvrnula se na informaciju da će troje kandidata za vrhovnog državnog tužioca: Maja Jovanović, Suzana Mugoša i Milorad Marković ući u zvaničnu trku za najvažniju funkciju u tužilačkoj organizaciji.

"Ugledni pravnici su sva tri predloga za kandidate za VDT-a prihvatili kao kompetentne govori o tome da se u dogledno vrijeme može izabrati VDT na način koji neće kompromitovati Skupštinu", kazala je Jelušić.

Govoreći o vladinom predlogu, ocijenila je da vlada može da da predlog jer je zdovoljna rezultatma rada aktuelne v.d. VDT-au borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije,  i činjenice da u postupanjima Maje Jovanović nije bio kompromisa.

"Iz želje da sačuva takav profil. Nije dobro riješenje da se mijenja zakon, nadam se da to nećemo morati da odradimo. I sam tajming  sjednice na kojoj bi se raspravljalo o ovome je neka vrsta znaka i same vlade po tome, da li u to vjeruje ili može da vjeruje", ocijenila je Jelušić.

Kazala je da ne postoji vlast kojoj se ne bi mogle naći ozbljine zamjerke. 

"Fokus postaju zamjerke a ne vrijednosti", kazala je Jelušić. 

"Krajnje vrijeme da izađemo iz institucionalnog haosa"

Govoreći o aktuelnoj krizi, Bošnjak je ocijenila da je došlo krajnje vrijeme "da izađemo iz haosa i nezaokruženih institucija sistema". Dodaje da su da su svi akteri političke scene svjesni da je upaljena crvena lampica i da je neophodnpo postići dogovor.

Bošnjak se osvrnula na model izbora sudija Ustavnog suda koji je predložila prethodne sedmice, a koji bi podrazumijevao izvlačenje četvoro sudija Ustavnog suda.

"Ja stojim iza modela koji sam iznijela", kazala je Bošnjak i naglasila da je predložila da se taj model porimijeni ukoliko se ne postogne dogovor. 

"To je odblokirajući mehanizam i sistem koji postoji od vremena Antičke Grčke. Razlog zbog kojeg sam predložila ovaj model jeste politički haos i baš veliko nepovjerenje između povjerenje aktera. Ako bi sveli tu listu na neki broj, ja sam govorila o broju 12 koji bi bio maksimalan, da to bude jedna od solucija kao deblokirajući izlazni mehanizam", kazala je Bošnjak.

Kako dodaje, ne bi bilo dobro da se izabere jedno ili dvoje sudija Ustavnog suda. 

"Već da kompletiramo taj sud, posebno jer imamo najacu da će naredne godine još jedan sudija poći u penziju", kazala je Bošnjak. 

Podsjetila je da je za izbor sudija u prvom krugu potrebna podrška 54 poslanika.

Ona je ocjenila da narod "možda nije dočekao pravdu koju je očekivvao", i napomenula da je DF glasao na prethodnom zasijedanju za svo četvoro kandidata za sudije Ustavnog suda.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković usaglasila se sa ocjenom Bošnjak da se Crna Gora nalazi u haosu.

"U našem društvenom životu nema nikakvog reda. Potreban je čarobnjak kako bi izašli iz ovog haosa", samtra ona.

Vuković je kazala da je pravo čudo kako su se u Crnoj Gori "nesposobni ljudi nametnuli kao donosioci bitnih političkih odluka".

"Ustavni sud je najvažnija institucija. Žao mi je što smo kandidate za sudije Ustavnog suda doveli u situaciju da sa njima razmišljamo kao o broju. Žao mi je što su političai doveli  velike intelektualce u situaciju da o njima govorimo na ovaj način. Mi smo ukinuli autoritet koji bi trebalo da imaju, izloživši ih onim ispitivanjima koja su meni ličila na isleđivanja", ocijenila je Vuković.

Poslanica GP URA Božena Jelušić osvrnula se na predlog Bošnjak o izboru ustavnih sudija izvlačenjem, i rekla da nije riječ o najsrećnijem mehanizmu, ali da se njemu pribjegavalo i ranije.

Jelušić je ocijenila da se stvara atmosfera da je svaka ličnost u ovoj zemlji  isprljana "i takvo okruženje je prozizvelo jedan očajnički, a dobronamjerni poziv da budemo makar na taj način na visini zadatka i kompletiramio Ustavni sud", smatra Jelušić.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније