Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Б.

25. 01. 2023. 12:27 >> 12:22

PRAVA CG

"Izbor sudija ključan, poslanici da dođu do dijaloga"

Prava Crna Gora će dati glas za izbor svih četvoro sudija Ustavnog suda i pozivali su poslanike vlasti i opozicije, bez obzira na različite stavove i interese, da dođu do dijaloga i da zajedno izaberu najprikladnije kandidate za sudije Ustavnog suda.

U saopštenju napominju da je izbor sudija Ustavnog suda ključni proces, a nezavisnost i nepristrasnost u odlučivanju je ono što građani očekuju od svih poslanika.

"Činjenica je da smo imali zarobljene institucije, od kojih su neke i danas takve i što se mora mijenjati ukoliko Crnu Goru u perspektivi vidimo kao ozbiljnu državu. Dovoljno je vidjeti dešavanja u Podgorici i Pljevljima i izbjeći pravljenje grešaka u koje smo kao država ušli zbog uskopartijskih interesa DPS-SNP-URA koalicije. Zato će svaki poslanik ličnim primjerom prilikom glasanja za sudije Ustavnog suda pokazati koliko mu je stalo da se izađe iz institucionalnog haosa i koliko je važno da se odblokiraju procesi koji su od izuzetne važnosti za Crnu Goru i sve građane", navodi Stefan Vešović, predsjednik odbora Prave Crne Gore u Podgorici.

Prava Crna Gora pozdravlja stav evropskih zvaničnika o važnosti etničke i rodne ravnopravnosti prilikom biranja kandidata za sudije Ustavnog suda ali su stava da se, ipak, kao i u većini zemalja svijeta treba prije svega voditi principom stručnosti, objektivnosti i nepristrasnosti.

"Nakon što su saslušani skoro svi kandidati za sudije Ustavnog suda, tvrdimo da postoji kvantitet i kvalitet da se Ustavni sud odblokira u najkraćem roku, jer sve drugo bi bio poraz za građane, državu i sve političke aktere", pričuje Vešović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније