Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

17. 01. 2023. 06:50 >> 12:51
1

RADULOVIĆ OCIJENIO

"Najavu blokade pregovora sa EU shvatiti ozbiljno"

Najavu prekida pregovora sa Evropskom unijom (EU) treba shvatiti ozbiljno, jer visoki predstavnici međunarodne zajednice konstantno upozoravaju da je neophodno izabrati sudije Ustavnog suda i taj sud učiniti funkcionalnim, ocijenio je advokat Veselin Radulović. On je za Portal RTCG kazao da je rizik od mogućeg prekida pregovora više nego ozbiljan ako političke partije nastave sa neodgovornim ponašanjem.

Radulović je saopštio da su poslanici i parlamentarne partije upozorenja ignorisali i bili, najblaže rečeno, neiskreni kada su izražavali saglasnost sa takvim porukama.

"Više od dvije godine nije moguće izvršiti izbor nekog sudije Ustavnog suda i sve partije od kojih taj izbog zavisi u nekom momentu su vršile opstrukciju. Zato je rizik od mogućeg prekida pregovora sa EU  više nego ozbiljan ako političke partije nastave sa tako neodgovornim ponašanjem", kazao je on.

Advokat ističe da se Ustavni sud mora učiniti funkcionalnim ne zato što to od Crne Gore traži EU, već zato što nefunkcionalnost Ustavnog suda ugrožava pravni poredak i vladavinu prava.

"Nije moguće pravno zaokružiti bilo koji izborni proces, ne postoji institucionalna mogućnosti zaštite ustavnosti i zakonitosti, ne može se odlučivati o saglasnosti zakona sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima itd... Sve navedeno je posljedica neodgovornosti političkih partija i njihove navike da o svim pitanjima trguju i međusobno se ucjenjuju, rukovođeni samo i isključivo partijskim i ličnim interesima", saopštio je Radulović za Portal Javnog servisa.

Dodaje da su kompromis i obezbjeđivanje funkcionalnosti Ustavnog suda mogući jedino "ako političke partije i njihovi lideri procijene da bi u suprotnom ugrozili partijske ili svoje lične interese".

"Nije realno očekivati da političke partije naprasno počnu da brinu o javnom i državnom interesu i da se izaberu sve sudije koje će ličnim i profesionalnim integritetom garantovati da će Ustav štititi bez obzira na partijske ili neke druge interese. Ono što bi se možda moglo očekivati jeste da se bar formalno Ustavni sud učini funkcionalnim kako bi se stvorili uslovi za održavanje izbora, a nakon toga i uslovi koji bi možda obezbijedili potpuno kompletiranje Ustavnog suda", zaključuje Radulović.

Ministarka vanjskih poslova Slovenije, Tanja Fajon, saopštila je, nakon sastanka sa predsjednicom Skupštine Crne Gore Danijelom Đurović, da su Ustavni sud i popunjavanje sudija prioritet svih prioriteta za Evropsku uniju. Fajon je poručila  da ako šesti pokušaj formiranja Ustavnog suda ne uspije, postoji opasnost da se pristupni pregovori Crne Gore sa Evropskom unijom zaustave.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније