Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М.

16. 01. 2023. 16:40 >> 16:36

DUKAJ SA RAIČEVIĆEM

Radimo na rješavanju problema koje opterećuju rad lokalnih samouprava

Ministar javne uprave Maraš Dukaj, sa saradnicima, boravio je danas u radnoj posjeti opštini Bar i sastao se sa predsjednikom Opštine, Dušanom Raičevićem. Kako je iz Ministarstva javne uprave saopšteno fokus je bio na pronalaženju modela za unapređenje rada jedinica lokalne samouprave.

"U središtu razgovora bile su brojne teme koje se tiču funkcionisanja opštine Bar u pogledu daljeg unapređenje rada jedinica lokalne samouprave, aktuelnih projekata, budućih planova sa fokusom na efikasnije pružanja usluga građanima i potencijalnoj saradnji pri realizaciji projekata iz oblasti E-uprave, uz obostranu saglasnost o važnosti decentralizacije sistema lokalne samouprave", navodi se u saopštenju.

Dukaj je kazao da je Ministarstvo javne uprave potpuno posvećeno procesu decentralizacije i osnaživanju sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori i izrazio zadovoljstvo povodom posjete Opštini Bar.

"U kontinuitetu radimo na produbljivanju saradnje i rješavanju problema koje opterećuju rad lokalnih samouprava, te preduzimamo aktivnosti u cilju poboljšanja funkcionisanja i održivosti jedinica lokalne samouprave. Radimo na unapređenju zakonodavnog okvira, sajber bezbjednosti, ali i edukaciji ne samo stručnjaka iz IT oblasti, nego i na širem društvenom planu. Digitalizacioja je proces i ne može se dostići bez jasno postavljenih temelja na kojima će se dalje unapređivati“, istakao je  Dukaj.

Kako je saopšteno, Dukaj je iskazao zadovoljstvo povodom ostvarenih rezultata opštine Bar, koji se posebno ogledaju u unapređenju poslovnog ambijenta i posticanju preduzetništva i napomenuo da zajednički moramo usmjeriti svoje aktivnosti za dobrobit građana.

U nastavku razgovora naglasio je potrebu unapređenja saradnje MJU i lokalnih samouprava, pa i opštine Bar na stvaranju efikasnije i ekonomičnije lokalne samouprave koja će biti pravi servis građana. Istakao je oblasti koje mogu biti dobar temelj te saradnje, a sve u pravcu unapređivanja opšteg društvenog ambijenta i uslova života građana Crne Gore.

Raičević je, kako je saopšteno,  istakao spremnost Opštine Bar da participira u aktivnostima koje se tiču procesa reforme javne uprave sa ciljem da donosioci odluka budu upoznati sa svim izazovima sa kojima se susrijeće lokalna samouprave na putu modernizacije i stvaranja efikasne administracije kao servisa okrenutog ka građanima i kreiranog po njihovoj mjeri.

"Ova posjeta je značajna za opštinu Bar zbog razmjene iskustava o zakonskim rješenjima i preporukama koje treba sprovoditi na lokalnom nivou i naša opština, kao jedna od najperspektivnijih u Crnoj Gori, biće odgovoran i pouzdan partner Ministarstvu u realizaciji svih mjera kojima ćemo unaprijediti uslove za rad zaposlenih u lokalnoj upravi i ujedno doprinijeti stalnom poboljšanju života građana Bara kroz stvaranje mogućnosti za lakši i jednostavniji pristup opštinskim službama. Opština Bar, se u nekim oblastima može uzeti kao primjer dobre prakse, a posebno kada su u pitanju e servisi“, kazao je Raičević.

Kako je saopšteno, govorio je i  o projektima koje je opština sprovela u oblasti digitalizacije lokalne uprave, a tiču se uvođenja aplikacije koja omogućava svim poreskim obveznicima sa teritorije opštine da ostvare uvid u svoja poreska zaduženja, koji su prvi te vrste među crnogorskim opštinama.

Osim toga, kazao je da su pokrenuli Geoportal i špredstavio aktivnosti koje su realizovali na izradi mobilne aplikacije koja će svim građanima omogućiti direktnu komunikacija sa gradskom upravom, jednostavno prijavljivanje svih izazova iz domena nadležnosti gradskih službi i preduzeća kao i informisanje o svim važnim pitanjima.

Pored Dukaja, sastanku su prisustvovali državni sekretar Dragiša Janjušević i šefica kabineta Milica Pajović.

U ime Opštine Bar, pored predsjednika, sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Branislav Nenezić, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Svetlana Gažević, sekretarka SO Aleksandra Nikezić Grabež i šefica kabineta Marija Tošković Kaluđerović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније