Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Дијана Драшковић [ TVCG ]

03. 01. 2023. 08:40 >> 08:43
5

BRISEL - TAKO BLIZU A TAKO DALEKO

Crna Gora strahuje od narednih reakcija Evropske unije

Crna Gora u ovom momentu strepi od narednih reakcija Evropke unije, naročito nakon posljednjih izjava u kojima su nam evropski zvaničnici zaprijetili zamrzavanjem pregovora. Ipak, u Ministarstavu evropkih poslova uvjeravaju da oni predano rade, i upozoravaju da doprinos moraju dati i oni koji biraju čelnike pravosuđa. No, politikolozi uvjeravaju da to nije dovoljno, i pozivaju sve da se probude - zbog građana.

I pored nesporne podrške građana da postanemo dio evropske zajednice Brisel je za nas u ovom momentu tako blizu, a tako daleko. Evropska unija nas je opominjala svako malo, a krajem decembra zaprijetili su nam i prekidom pregovora zbog političke situacije u zemlji.... No, u Ministarstvu evropskih poslova ocjenjuju da su oni uradili svoj dio posla.

"Nastavili smo s redovnom komunikacijom,i saradnjom institucija EU, takođe obavili smo niz sastanaka koji su doprinijeli rješavanju nekih izazova koje smo imali u prethodnoj godini", kazala je državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Milena Žižić.

To ipak nije dovoljno, upozorava politikološkinja Nikoleta Đukanović. Naprotiv.

"Opomene koje su došle sa međunarodnih adresa govore da smo se previše udaljili i da smo prekoračili sve mjere u toj saradnji s evropskim partnerima. Nije teško vratiti se ali se bojim da za to trenutno ne postoji politička volja", kazala je Đukanović.

A da bi Evropska unija Crnu Goru sada posmatrala drugačijim očima mora da vidi da sarađuju sve tri grane vlasti što sada nije slučaj- odgovaraju iz Ministarstva evropskih poslova.

"Međutim, još ostaju izazovi, poput izbora nezavisnih institucija sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika kao i izbor VDT-a", kazala je Žižić.

I onda se postavlja pitanje kada će nam Brisel i zvanično otvoriti vrata. O datumu je i nakon više od deset godina od otvaranja pregovora rano govoriti.

"Vrlo je nezahvalno spekulisati o istom jer on ne zavisi isključivo od nas, pored svih napora koje sama Vlada čini ka tom putu i mininistravo ipak postoji i druga strana a to je koliko je raspoloženje članica EU", kazala je Žižić.

A proces proširenja u vrhu je prioriteta Evropske unije. Kako se povjerenje stiče godinama, ostaje da se nadamo da imamo dovoljno kredita da pregovore ipak privedemo kraju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније