Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dragana Šundić, TVCG ]

02. 01. 2023. 08:13   >>  08:13

OBEĆANjA I RAZOČARANjA

Nada u bolji život, ali skromna očekivanja od političara

Poslanici u 2023. moraju Crnu Goru vratiti na evropski put jer veći procenat njenih građana to očekuje, smatraju analitičari. Sami građani imaju skromna očekivanja od političara, ali se ipak nadaju boljem životu.

Pretpraznicna euforija, izgleda, mnoge tjera na lijepa obećanja. U tom duhu su bili i crnogorski poslanici dan pred Novu 2023. Retorički jaki, dali velika obećanja i kazali da bi baš sve uradili za crnogorske građane.
2.58 konatyar

  • "Mislim da je to najmanja žrtva koju mi možemo da podnesemo", kazao je Miloš Konatar (GP URA).
  • "Ali, kada je interes građana u pitanju, posebno ovi interesi koji su sadržani u vašem pitanju", ističe Suzana Pribilović (DPS).
  • "Sve u interesu građana", poručuje Draginja Vuksanović Stanković (SDP).

A, u lijepe riječi iz parlamenta, građani sve manje vjeruju. Razlog tome je, kažu, što do sada nista nijesu ispunili, pa od njih, kažu više ništa i ne očekuju. Ima i onih koji se nadaju boljem.

Anketa:

  • Nikakva su moja očekivanja, jer su me toliko razočarali, već godinama praktično, očekivao sam da će biti nešto bolje, međutim nema sreće, nema tu ljudi koji žive za ovaj narod...
  • Zavisi kako će ko doći, kako će biti savjestan da radi, kako će imati želju da promijeni stanje, ali nadam se da će biti bolje.
  • Biće, biće dobro... Biće bolje, da...

Da su očekivanja građana ostala na periferiji, smatra analitičarka Nikoleta Đukanović. Godina 2022. je, kaže ona, bila karakteristicna po obecanjima.

"Ali, više po njihovom neizvršavanju i negdje manju odgovornosti prema građanima za takve postupke. Građani očekuju da idu u reforme i dubljim procesima demokratije, da ne govorim o ozbiljnijim poduhvatima, a to se nije desilo i ova godina je kulminacija nedemokratskih praksi", ističe Đukanović.

Nada se da će u Novoj godini političari vratiti Crnu Goru na put evropskih integracija, jer će, poručuje, 2022. ostati upamćena po zaustavljanju napretka ka Evropi.

"Zaista dolazimo u paradoksalnu situaciju da građani u tako velikoj mjeri podržavaju napore da Crna Gora uđe u EU, a političari ne rade ništa da do toga dođe. To je ključno očekivanje", dodaje sagovornica TVCG.

Za neispunjena i olako data obećanja odgovorni su i građani, kaže Đukanovićeva. Jer, upravo su oni, kako zaključuje, ti koji neodgovorne politicare i one koji olako obećavaju moraju kazniti na izborima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније