Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Mina ]

29. 12. 2022. 22:39   >>  22:35

IZBORI 5. MARTA

Pravo glasa na izborima u Tuzima ima 12.290 birača

Pravo glasa na lokalnim izborima u Tuzima, koji su zakazani za 5. mart, ima 12.290 birača, 139 više nego na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2021. godine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), na prethodnim izborima 30. avgusta 2020. godine je u toj opštini na biračkom spisku bilo 12.151 građana.

„Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u Tuzima na dan 28. decembra ove godine je 12.290 “, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a su naveli da uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalteru Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Tuzi, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od osam do 14 sati, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš).

Oni su kazali da prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak.

Iz MUP-a su rekli da birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko portala www.biraci.me.

“Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa”, kaže se u sopštenju.

Kako se navodi, s obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište.

“Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima područnih jedinica i filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance MUP-a, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište”, dodaje se u saopštenju.

Iz MUP-a su kazali da birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

Dodaje se i da birači upotrebom sertifikata za elektronsku identifikaciju i sertifikata za kvalifikovani elektronski potpis koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, putem portala https://e.servis.mup.gov.me, mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.

Iz MUP-a su napomenuli da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti.

“Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me”, dodaje se u saopštenju.

Iz MUP-a su naveli da se u birački spisak upisuju državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније