Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

26. 12. 2022. 20:23 >> 06:24
5

O CURENjU PODATAKA

Vukšić: Ako je Konjevićev dokument tajan, SDT da reaguje; Zeković: Tužilac da ispita ulogu premijera

Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić, kazao je u emisiji "Naglas" da mu nije poznat dokument koji je podijelio predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, o švercu cigareta i ulozi visokog funkcionera GP URA, Zorana Mikića, te da očekuje da tužilaštvo reaguje ako bilo ko objavljuje tajni dokument. Glavna tema emisije je curenje informacija iz bezbjednosnog sektora, koje potresa institucije.

Vukšić je kazao jda čelnici institucija treba da sjednu i razmjenjuju informacije kako bi dobili tražene podatke. Rekao je i da mu dokument koji je podijelio predsjednik SDP-a, Raško Konjević, nije poznat. 

"Ako bilo ko objavljuje takav dokument, i ako je tajan, očekujem i da tužilaštvo reaguje i pozove tu osobu", kazao je Vukšić. 

Ocijenio je i da je za vrijeme njegovog mandata u ANB-u, saradnja sa SDT-om Vladimirom Novovićem bila intenzivna i plodonosna. 



Generalni sekretar GP URA, Mileta Radovanić, istakao je da se konstatno targetiraju čenici tog pokreta.

"Očekivao sam da večeras ovde bude Raško Konjević i da mi ukrstimo argumente, malo djeluje indikativno da se Konjević nije javio oko nijednog drugog slučaja. Njegov Tviter nalog se pali samo kad je u pitanju GP URA", rekao je Radovanić.

Pozvao je da se "raspetlja" cijeli slučaj oko dokumenata koje je Konjević objavio, a u kojima se, navodno, pominje visoki funkcioner URA, Zoran Mikić.

Na pitanje o optužbama SDP-a da je Mikić dogovarao šverc cigareta, potpredsjednik te partije, Bojan Zeković kaže:

"Ovdje se ne govori o optužbama političkih oponenata, već je postupak na nivou osnovane sumnje pokrenulo SDT. Hipotetički je moguće da smijenjeni premijer nije znao ništa ni o čemu, njegovo je bilo da drži šibicu Miloševiću... Poštujem presupmciju nevinosti gospodina Miloševića... Ovo je čitava hronologija sumnjivih aktivnosti, koja je rezultirala time da SDT tvrdi da su funkcioneri u vrhu GP URA formirana kriminalna organizacija s ciljem da zaplijenjene cigarete stavi na tržište, a u čemu su učestvovali i premijer i potpredsjednik GP URA i pravljen je jedan politički performans", rekao je Zeković u emisiji "Naglas". 

Na pitanje o javnom objavljivanju tajnih dokumenata, Vukšić tvrdi da je jasna adresa odakle određenim portalima stižu "fabrikovane vijesti".

"Raduje me strah koji postoji kod jedne strukture da se Dejan Vukšić ne vrati u bezbjednosni sektor", kazao je on. 

Rukovodioci bezbjednosnog sektora, dodaje on, treba te stvari da prepoznaju i procesuiraju. 

Radovanić je pitao koju su to rezultati Konjevića u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Nula. Što su uradili za preko 18 godina vlasti? Apsolutno ništa", rekao je on. 

Generalni sekretar GP URA ponovio je da poziva SDT da do tančina ispita slučaj koji je Konjević iznio na Tviteru.  

"Za 115 dana rada ove Vlade, zaplijenjeno je više cigareta, nego što je prethodna vlast za preko 30 godina", rekao je Radovanić. Zeković ga je pozvao da navede jednu osobu koja je odgovarala za šverc tih cigareta. 

"Tužilaštvo tvrdi da ste deset odsto oduzetih cigareta zapalili, 90 odsto nezakonito prisvojili i vratili na tržište, i vi se hvalite", replicirao je Zeković.

"Veliki šverc u Crnoj Gori je postao problem kad je premijer na sjednici u Skuštini jasno upro prstom i imenom i prezimenom prozvao one za koje smatra da stoje iza šverca", dodao je Radovanić. 

Nikola Rakočević, poslanik DPS-a, ocjenjuje da je opasno stavljati u fokus od koga je procurio podatak, a ne "suštinu afere koju SDT stavlja pred cjelokupnu javnost".

"Bojim se da je tužilaštvo, sa jednim stepenom sigurnosti, već objavilo sumnju da je to tačno", naveo je on.

Rakočević je kazao i da se Abazović "osvjedočio kao čovjek koji bez dovoljno argumentacije targetira ljude".

"Šalje se loša poruka o Crnoj Gori međunarodnoj javnosti. Dvije i po godine na raspolaganju su svi, pa od toga nema ništa. To da kaže poslanik, bilo bi neodgovorno. Ali, da to kaže premijer, to je nezabilježeno", rekao je poslanik DPS-a u emisiji "Naglas".

Vukšić je ocijenio i da se olako govori o tajnim podacima. 

Na pitanje da li su mu poznate tvrdnje Abazovića da se radi na pripremi njegove likvidacije, Vukšić je odgovorio: 

"Koliko sam shvatio saopštenje specijalnog državnog tužioca, ta dešavanja su uslijedila nakon moje smjene."

Rakočević je istakao i da čeka epilog ovih slučajeva i da se vidi da li je tužilaštvo politizovano. 

Zeković je rekao da tužilaštvo ne može biti "dobro kada goni njihovo, a loše kada goni naše".

"Normalno je da 30-godišnja vlast kvari, ali mi je čudno da za par mjeseci nekoga tužilaštvo sumnjiči za formiranje kriminalne grupe", dodao je on. 

Vukšić je istakao da u bezbjednosnom sektoru treba da budu profesionalni koji nemaju obzira prema bilo kojoj političkoj partiji

"Ja sam, u toku svog mandata, dao svoj maksimum, a neka drugi sude je li to bilo dovoljno", dodao je on.

Radovanić je kazao da, koliko on zna, Mikića niko nije pozivao po pitanju slučaja koji je Konjević iznio. 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније