Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Бојана Баранин [ TVCG ]

24. 12. 2022. 21:38 >> 21:38
1

POLITIČARI PREUZELI POSAO SLUŽBAMA

Ko je kriv za curenje tajnih podataka?

Posao bezbjednosnih službi u Crnoj Gori sve češće preuzimaju političari, pa tako u posljednje vrijeme baš oni, umjesto nadležnih i saopštavaju ko se sve navodno bavi kriminalom u Crnoj Gori. Stručnjaci upozoravaju da je zabrinjavajuće na koji način političari pribavljaju te podatke, i naglašavaju da moraju biti svjesni odgovornosti ukoliko se ispostave kao netačni. Ko je kriv za curenje tajnih podataka pitali smo poslanike.

Političari koji objavljuju tajne podatke moraju biti svjesni odgovornosti koju to sa sobom nosi, poručuju stručnjaci za bezbjednost.

"Ne možete tek tako iznositi kvalifikacije i optužbe na račun nekoga, a da za to nemate čvrste dokaze i da to ne prosljeđujete direktno tužilaštvu koje će se baviti prikupljanjem dokaza i činjenica o određenom krivičnom djelu", kazao je predsjednik Internacionalne policijske organizacije Ivan Pekić. 

I poslanici uviđaju da politika sve češće preuzima posao bezbjednosnih službi, što čini upitnom snagu institucija.

"U zemlji u kojoj su institucije jake, nemamo takvih slučajeva. Mi smo zemlja jakih pojedinaca a slabih institucija. Zbog toga se upravo i može stvarati atmosfera kontinuiranih teorija zavjera. U svakom trenutku svako može biti krivac i svako je organizovana kriminalna skupina", navodi Božena Jelušić iz GP URA. 

Dejan Đurović iz DF-a ističe da bi političari trebalo da se bave politikom, a ne bezbjednosnim informacijama koje nekad mogu biti istinite, ali nekad i ne.

"Nisam siguran da je to doprinos državi i jačanju njenih institucija i uopšte miru u Crnoj Gori", ističe Đurović. 

U opoziciji, s druge strane, krivca pronalaze u aktelnoj vlasti.

"To pokazuje neozbiljnost aktuelnih vlasti da se izbore s informacijama iz bezbjednosnog sektora, a istovremeno znači i da nijesu spremni da transparentno upoznaju građane sa svim elementima koje bi bile od interesa za javnost da zna", ističe Nikola Rakočević iz DPS-a.

Stručnjaci objašnjavaju na koji način političari pribavljaju tajne podatke.

"Kad se 2020. desila smjena vlasti, znamo da su čelni ljudi obavještajno-bezbjednosnih službi smijenjeni, neki su penzionisani, neki su prešli u neke druge organe i na taj način oni ostavljaju kontakte kod zaposlenih u tim službama i tako dobijaju određene informacije o tajnim podacima", navodi Pekić. 

Zbog toga je, poručuje Pekić, teško pronaći krivca za curenje podataka. U svakom slučaju, zaključuje da sistem odgovornosti mora biti na znatno većem nivou te da svak mora odgovarati za svoje postupke.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније