Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Т.Г.

09. 12. 2022. 16:14 >> 16:18

MILOVAC

"Da je tužilaštvo radilo Zoran Jelić ne bi završio u državnoj reviziji"

Da je tužilaštvo radilo (raniji funkcioner DPS-a Zoran) Jelić ne bi završio u državnoj reviziji, kazao je direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji. On je istakao da su isplate iz budžetske rezerve po dinamici prevazišle one iz perioda DPS-a. Istraživač javnih politka iz Instituta Alternativa Marko Sošić kazao je da Zakon o sprečavanju korupcije ne sprečava zapošljavanje po političkoj osnovi, te da su rješenja za aktuelnu situaciju transparentnost i stalna kontrola.

Milovac je naveo da je ASK odlučila da skrati vrijeme u kome se primjenjuju ograničenja potrošnje javnih fondova u predizbornom periodu na samo mjesec dana, iako je kampanja trajala 3 mjeseca.

"Isplate iz budžetske rezerve su po dinamici prevazišle one iz perioda DPS-a", naveo je Milovac. 

On je istakao da jedan od aktera političke korupcije i tvorac kovanice "1 radno mjesto = 4 glasa", sad treba da kontroliše druge.

"Da je tužilaštvo radilo Zoran Jelić ne bi završio u DRI, već u zatvoru", zaključio je Milovac, podsjećajući na ulogu Jelića u aferi "Snimak" 2012. godine i 2013. godine. 

"DRI nikada nije radio reviziju EPCG ili Rudnika uglja, a oni imaju ogromna sredstva koja mogu biti zloupotrijebljena u izborne svrhe", rekao je Sošić.  

On je istakao da Zakon o sprečavanju korupcije ne sprečava zapošljavanje po političkoj osnovi, te da su rješenje transparentnost i stalna kontrola. 

Sošić je dodao da je DPS je imao neku svoju dinamiku (zloupotrebu) koja je trajala. 

"DPS je imao neku svoju dinamiku (zloupotrebu) koja je trajala, ali ovi su sada došli, ne znaju koliko će biti tu, i hoće da iskoriste sve, do koske", naveo je Sošić. 

Milica Kovačević, programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju, kazala je da je Zakon o sprečavanju korupcije zakrpa za mnogo toga što ne funkcioniše u sistemu.

"Mjesecima javnost priča o masovnom zapošljavanju, mi ne možemo da dobijemo podatke, a šta po tom pitanju radi ASK? Je li oni jedini ne znaju za sistem 1 zaposleni, a 4 glasa", kazala je Kovačević. 

Sošić je naveo da "izvještaji Državne revizorske institucije ništa ne govore, najuredniji su izvještaji DPS-a, jer imaju najviše kapaciteta, a ništa od onoga iz sive zone ne prikazuju u izvještajima". 

"Sve članice DF-a su dobile pozitivno mišljenje DRI za 2016. godinu", naveo je Sošić. 

Kovačević je navela da nam trebaju bolje, aktivnije, dubinske kontrole ASK-a, umjesto, kakao navodi,  površnog administrativnog provjeravanja pristiglih izvještaja i vjerovanja na riječ.

"Na osnovu zvaničnih podataka ne može se utvrditi ko finansira izbore u Crnoj Gori", navodi Kovačević. 

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović kazao je da na integritet izbornog procesa u Crnoj Gori utiču mediji iz inostranstva, te da neki od njih na taj način krše zakone i međunarodne direktive. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније