Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Туфик Софтић

29. 11. 2022. 20:18 >> 20:16

ZATRAŽENE OSTAVKE

Kriza ozbiljno poljuljala vlast u Andrijevici

Lokalna vlast u Andrijevici, koju od avgusta 2020. godine, čine koalicija SNP, Nova srpska demokratija i Demokrate, ozbiljno se zaljuljala zbog sukoba između predsjednika opštine Željka Ćulafića (SNP) i njegovog potpredsjednika Veselina Raketića (NSD).

Trvenja oko toga da li je na čelu opštine poslije dvije godine trebalo da dođe do rotacije, odnosno da Ćulafić i Raketić zamijene mjesta, dovela je danas do toga da je Ćulafić zatražio smjenu Raketića.

On je Raketića optužio za bahaćenje, nezakonito ponašanje i nepoštovanje odluka predsjednika, dok Raketić, s druge strane, odbacuje sve optužbe.

Raketić je Portalu RTCG kazao da je večeras zasjedao Opštinski odbor NSD Andrijevica i da je on dobio povjerenje.

“Opštinski dobro NSD je zaključio da ne može nama koalicioni partner tražiti smjenu i kadrirati u našoj partiji. Mi smo večeras raskinuli koalicioni sporazum i u parlamentu ćemo nastaviti samostalno da djelujemo, ali nećemo dozvoliti pravljenje neprirodnih koalicija. Očigledno je da će SNP za moju smjenu glasati sa DPS, i time idu njima u zagrljaj”, rekao je Raketić.

On je i dodao da će NSD u Andrijevici sve buduće odluke donijeti u dogovoru sa centralom i predsjednikom stranke, Andrijom Mandićem.

Ćulafić, međutim, tvrdi da “nema nikave šanse da SNP ide u Andrijevici u koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista, i poziva se na sporazum za koji tvrdi da ga je Raketić potpisao, a prema kojem mjesto predsjednika opštine pripada SNP-u četiri godine. 

“To što priča Raketić je neistina. Ja sam DPS iskusio na svojoj koži i kao član SNP i kao privrednik, i nema strahovanja od toga da se navodno sprema koalicija između nas i DPS. Raketić se bahatio, i to je jedina istina”, kazao je Ćulafić Portalu RTCG.

On je rekao da jedino zbog toga od svojih koalicionih partnera, NSD, traže “samo da kandiduju drugog funkcionera za mjesto potpredsjednika opštine”.

Na lokalnim izborima u Andrijevici, koji su održani kada i državni, u avgustu 2020. godine, Demokratska partija socijalista je otišla u opoziciju poslije devet godina vlasti u toj malenoj sjevernoj opštini.  Nova koalicija, SNP, NSD i Demokrate imaju u parlamentu šesnaest odborničkih mjesta, samo jedno više od DPS i SD.

Da u lokalnom parlemetnu u Andrijevici nešto ne funkcioniše kako treba i da dolazi do „kuršlusa“ postalo je evidentno još prije više mjeseci, od kada su počela često da se otkazuju zasijedanja SO zbog nedostatka kvoruma.

Čim bi iz klupa vladajuće koalicije neko izostao sa sjednice, odbornici DPS su se odmah povlačili, čime je parlament ostajao bez kvoruma za rad.

Dugogodišnji bivši predsjednik opštine Andrijevica Srđan Mašović (DPS) Portalu RTCG je kazao da ta partija nema nikakve veze sa trvenjima unutar aktuelne vladajuće kolaicije.

"Posebno nema nikavog smisla priča da se mi spremamo za neku novu koaliciju. Nikakvih nagovještaja u tom pravcu nema“, kazao je Mašović.

Poznavaoci lokalnih političkih prilika u Andrijevici kažu da su trvenja na relaciji Ćulafić i Raketić počela prije više mjeseci. Obojica se pozivaju na koalicione sporazume, samo što Ćulafić tvrdi da posjeduje sporazum da mjesto predsjednika opštine pripada SNP četiri godine, a Raketić da je sporazum predviđao rotaciju na tom mjestu poslije druge godine.

Demokrate su na poziciji predsjednika Skupštine opštine, ali jedan njihov odbornik već nekoliko puta izostaje sa sjednica SO, što se desilo i prije nekoliko dana.

Mogu li se trvenja na lokalnom nivou u Andrijevici evetualno riješiti dogovorom u partijskim centralama u Podgorici, ostaje da se vidi narednih dana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније