Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

29. 11. 2022. 08:44   >>  08:42

RADULOVIĆ

"Izbor jednog sudije Ustavnog suda neće obezbijediti funkcionalnost"

Advokat Veselin Radulović smatra da će ishod odlaganja sjednice Skupštine za 12. decembar na kojoj bi trebalo da budu izabrane sudije Ustavnog suda pokazati da li je to bilo gubljenje vremena ili će se zaista postići neki dogovor i doći do deblokiranja te institucije. Advokat je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” kazao da izbor jednog sudije ne rješava problem, već da bi trebalo da bude izabrano više njih.

Radulović je saopštio da se nada da će se poslanici konačno dogovoriti.

“Dogovor je moguć ako postoji volja. Legitimno je da DPS traži da se prije glasanja odredi datum parlamentarnih izbora, ali nije dobro da se stalno, i od drugih političkih partija, za izbor sudija postavljaju uslovi koji su manje ili više opravdani”, kazao je on.

Prvi potez bi po njegovim riječima bio da s Ustavni sud odblokira, ali ne samo izborom jednog sudije.

“Jer nisam siguran da bi taj sud i tada bio funkcionalan. On bi formalno bio, postojao bi kvorum sudija za održavanje sjednice, ali je pitanje da li bi mogla biti donesena odluka jer bi to podrazumijevalo da se svo četvoro sudija saglasi po nekom pitanju. Vrlo je nerealno očekivati da bi takvih slučajeva bilo previše ili dovoljno. Zato bi bilo dobro da se izabere bar nekoliko kandidata”, rekao je Radulović.

Za blokadu institucija Radulović krivi aktuelnu vlast.

“Kao što je prethodna vlast bila kriva za loše institucije, tako je aktuelna vlast učinila te loše institucije nefunkcionalnim i nepostojećim”, kazao je on.

Ističe da situacija u Šavniku u pravnim sistemima ne bi smjela da se dogodi. Smatra da je prebivalište građana trebalo biti provjereno kada su ga upisivali, a sada im je ugroženo glasačko pravo, što je ponovo kršenje Ustava.

“Tu imamo nepodnošljivu pasivnost svih institucija”, rekao je Radulović.

A na kraj situaciji u Šavniku moraju stati institucije, smatra on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније