Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

28. 11. 2022. 19:02   >>  21:08 28

PORUKE SA PROTESTA

"Ima nas": Hoćemo u EU, a ne u Otvoreni Balkan i "srpski svet"

Treći protest pokreta "Ima nas" održan je večeras na platou ispred Skupštine Crne Gore. Sa skupa je poručeno sa Crna Gora nema alternativu, već mora biti dio u porodice evropskih naroda i sačuvati građanski karakter i multietnički i multivjerski sklad. Sa skupa je poručeno i da Crna Gora neće biti dio Otvorenog Balkana.

Građanski aktivista Predrag Vušurović kazao je da građani Crne Gore traže da se spriječi rušenje ustavnog poretka, da se povuče Zakon o predsjedniku i da bude postignut dogovor o Ustavnom sudu.

“Kako bi se obezbijedili uslovi za vanredne izbore. Kako bi Crna Gora dobila odgovornu Vladu koja će raditi za interese građana. Crna Goro, sabiraš snagu i ljude, i tek ćeš”, rekao je Vušurović.

Vušurović je naveo da je njihovu peticiju za povlačenje Zakona o predsjedniku do sada potpisalo oko 35.000 ljudi.

“Nikad Crna Gora kakvu Vučić sanja. Crna Gora se ustala”, poručio je Vušurović i dodao da žele stabilnu Crnu Goru, a ne “Dritanov spektakl”.

“Neka neko javi Dritanu Abazoviću - predstava je gotova”, poručio je građanski aktivista Predrag Vušurović.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je da se nikada Crnom Gorom nije i neće komandovati iz Beograda.

“Ima nas da kažemo veliko NE - anticrnogorskoj, primitivnoj izdajničkoj i velikosrpskoj politici. Izdaja”, kazala je na skupu Vuksanović Stanković.

“Ovdje smo da poručimo Vučiću i njegovoj posluzi u Crnoj Gori da neće proći u namjeri da pokore Crne Gore. Nisu prošli Miloševići 90-ih pa neće ni Vučićevi u slobodnoj i NATO Crnoj Gori”, navela je ona.

Poručila je da se Crna Gora nikada nije dala pokoriti, pa neće ni sad. “Niko Crnu Goru slomiti neće”, navela je Vuksanović Stanković.

Ona je poručila i da neće biti Otvorenog Balkana, ni “srpskog sveta”.

“Dritane Abazoviću ti se potrčko Aleksandra Vučića da ti poručujemo da o tom Otvorenom Balkanu možeš samo da trubiš po Beogradu Vučiću i Vulinu nama - ne... Dalje ruke od Crne Gore i ne samo da nas ima, već tu smo da branimo hrabro i dostojanstveno da branimo svaki pedalj Crne Gore. Što ste se prepali izbora, Dritane, Demokratski frontu?”, pitala je Vuksanović Stanković.

Član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) Nermin Abdić kazao je da su se okupili da brane svaki pedalj jedine domovine.

“Svi ovdje moramo poručiti da Crnogorci ne ljube lance. Crna Gora nema alternativu, mora ići sigurnim korakom u porodice evropskih naroda. Crna Gora mora da sačuva građanski karakter i multietnički i multivjerski sklad”, poručio je Abdić.

On je istakao da je građana ispred Skupštine okupila ljubav prema državi, poručujući da će ih biti još više.

“Ne možemo dozvoliti da se naši pacijenti liječe bez ljekova, niti da se naša djeca školuju u školama bez grijanja. To im nećemo dozvoliti, niti oprostiti”, naglasio je Abdić.

On je poručio da neće nikada dozvoliti da Crna Gora bude azilantkinja u Crnoj Gori.

“Crna Gora nije i nikada neće biti na prodaju. Ima nas i biće nas još više”, poručio je Abdić.

Glumac Zoran Vujović okupljenima se obratio stihovima “Zakletve” koja se temelji na, kako je kazao, antifašističkim vrlinama, vrijednostima i zaostavštini.

Student Ilija Vujačić pitao je jesu li dosta čekali i da li pristaju da budu građani drugog reda.

“Podignite zastave neka vide kako izgleda građanska Crna Gora i kako izgleda njihova noćna mora. Od danas se mi pitamo. Spavali smo ali smo se probudili. Mi smo promjena i mi ćemo donijeti promjene”, kazao je Vujačić.

Novinarka Pobjede Kaćuša Krsmanović kazala je da okupljeni već dvije godine stoje na braniku građanske Crne Gore.

“Ima nas da odbranimo Ustav, urušeni ugled Crne Gore urušene institucije Crne Gore i da dignemo glas u odbranu građanske Crne Gore...Ovdje sam da poručim Dritanu Abazoviću i onima koji su mu dali zadatak da Crnu Goru vrati pod srpsku čizmu i ruski uticaj - neće moći”, poručila je Krsmanović.

Abazoviću je poručila da su mu džaba, kako je navela "spiskovi nepodobnih“.

„Džaba vam prijetnje, džaba vam medijska posluga. Nas devetoro – Predrag Vušurović, Nebojša Mrvaljević, Tanja Knežević-Perišić, Draško Didi Martinović, Aleksandar Saša Zeković, Maja Miličković, Tijana Lopičić, Tanja Pavićević i ja – koje ste sada targetirali kako biste nas diskreditovali – i ostali za koje spremate spiskove za medijski i politički odstrijel – poručujemo: nijesmo se uplašili“, poručila je Krsmanović.

Vido Drašković kazao je da je krajnje vrijeme da se probude.

“Dobro jutro probuđena Crna Goro”, kazao je Drašković i dodao da ih ima dovoljno da obrane ustavni poredak Crne Gore.

“Otvoreni Balkan je ništa drugo do Srpski svet”, poručio je Drašković.

Nakon skupa održana je protestna šetnja koja Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, od platoa ispred Skupštine do spomenika Svetom Petru Cetinjskom.

Na skupu su bili istaknuti transparenti sa natpisima - "Ima nas, za Crnu Goru, za EU", "Ne damo te Crna Goro"...

 

 

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније