Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Б.

28. 11. 2022. 11:59   >>  11:57

DPS

" Izbori početak izvlačenja Crne Gore iz zdravstvene krize"

U DPS ističu da je nestašica ljekova i medicinskih sredstava svakodnevna, te da to najbolje pokazuje cijenu programa Evropa sad. Poručili su da su vanredni parlamentarni izbori početak izvlačenja Crne Gore iz zdravstvene krize.

Kako naglašavaju, populizam prije ili kasnije dolazi na naplatu, a cijenu programa "Evropa sad" građani Crne Gore već mjesecima plaćaju.

U saopštenju navode da iako su na katastrofalnu situaciju u zdravstvu više puta ukazivali, uopšte im nije drago što se u ovome slažu sa ministrom zdravlja u krnjoj Vladi Dragoslavom Šćekićem.

"Kada je bilo važno samo biti protiv DPS, Šćekić, kao direktor FZO, i tadašnja ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, gromoglasno su podržali ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje zaposlenih i time ugrozili ustavnu kategoriju - zaštitu zdravlja stanovništva. Kako su radili 'eksperti' 42. i 43. Vlade najbolje govore podaci o dugu FZO. Dug u zdravstvenom sistemu je od 2009. do 2020. godine porastao sa 32 miliona na 40 miliona. Međutim, za samo godinu dana je značajno porastao, i na kraju prošle godine iznosio je 65,7 miliona eura. Danas dug iznosi preko 100 miliona i svima je jasno da zdravstveni sistem ne može da funkcioniše", naglašavaju u DPS-u.

Danas, kako dodaju, Šćekić "razmatra vraćanje zdravstvenih doprinosa koji su ukinuti populistički bez analize i zbog povećanja plata".

"Iskustvo Slovenije, koja je nakon dvije godine morala da vrati obavezno zdravstveno osiguranje, nije bilo dovoljno našim samozvanim ekspertima. Željeli su da eksperimentišu državnim novcem i zdravljem građana. Danas nas skupo košta njihovo otrežnjenje ali oni ipak žele da im građani Crne Gore i dalje vjeruju. Kada kompletnu vlast u državi drži nekoliko stranaka koje ukupno imaju podršku 2,8% građana, dijagnoza je više nego jasna. Sat je otkucao, politička penzija ili krivične prijave su jedini mogući epilog za političke autsajdere. Vanredni parlamentarni izbori su početak izvlačenja Crne Gore iz političke, finansijske, privredne, zdravstvene, ali i moralne i društvene krize", zaključuju u Komisiji za zdravstvo DPS-a.ijenili kao nezakonit.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније