Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

12. 11. 2022. 07:22 >> 21:00

GOSTI "PRETRESA"

Političari se dogovaraju, da se ne dogovore

U Crnoj Gori nema političke volje da se izabere bar jedan sudija Ustavnog suda i da se odblokiraju institucije, a vanredni parlamentarni izbori ne odgovaraju partijama iako su jedini izlaz iz krize, ocijenjeno je u emisiji “Pretres”, na Radiju i Televiziji Crne Gore.

Građanski aktivista Aleksandar Dragićević smatra da vanredni parlamentarni izbori nikome ne odgovaraju u ovom trenutku, a kako dodaje, političari u Crnoj Gori ne rade svoj osnovni posao, a to je dijalog.

“Ja ne znam da li građani razumiju da je političarima osnovni posao dijalog”, kazao je Dragićević.

On navodi i da svim političkim trgovinama građani dodatno gube povjerenje u institucije. Zanimljivo je da, kako navodi, niko od političara nema prigovor na stručnost četiri kandidata za sudije Ustavnog suda.

“Kojeg god da izaberete biće dobro, jer ćemo imati funcionalan Ustavni sud... Ono što mi sada imamo jeste da političke elite ne žele da se dogovore i oni se dogovaraju, da se ne dogovore”, kaže Dragićević.

Navodi da je izlazak iz ove političke krize veoma jednostavan.

“Dogovor za sudiju Ustavnog suda, povlačenje izmjena Zakona o predsjedniku i vanredni parlamentarni izbori. To je slijed koraka koji lako mogu da se sprovedu uz bukvalno pet minuta dogovora”, naveo je Dragićević i dodao sa jedino građanima u ovom trenutku odgovaraju vanredni izbori.

“Nama treba da se taj točak promjena još jednom okrene i da institucije profunkcionišu”, kazao je Dragićević.

Milovac: Kriza se dodaje na krizu, pitanje koliko će sistem moći da izdrži

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac smatra da DF neće odustati od nedavno u Skupštini usvojenih izmjena Zakona o predsjedniku, iako kako podsjeća, najveći dio pravnika smatra da taj akt nije u skladu sa Ustavom.

“Mislim da ne postoji volja da se ovaj problem riješi i da se izađe iz ove krize i pretpostavljam da će DF čekati usvajanje i stupanje na snagu ovog zakon i da će probati na silu da primjeni taj zakon i postavi (Miodraga) Lekića što će nas dovesti još u dublju krizu”, poručio je Milovac.

Sve ukupno će, kako kaže, da uspori ono što je najvažnije za građane to su reforme.

“Imamo krizu koja se dodaje na krizu i pitanje je koliko će to ovaj sistem moći da izdrži, a ako ovaj zakon stupi na snagu možemo imati i nefunkcionalnu instituciju predsjednika. Bojim se da svi bježe od vanrednih parlamentranih izbora”, kazao je Milovac i dodaje da na snazi imamo nikada vidljiviju nebriju za građane.

Kada je riječ o izboru sudija Ustavnog suda, kako kaže, Milovac partije pokušavaju da u toj instituciju imaju svoje predstavnike.

“Porazno je da partije to više i ne kriju i navikavaju nas i na dogovore oko toga čiji će zapravo sudija Ustavnog suda biti izabran”, navodi Milovac.

Jokić: Došla voda do poda

Predsjednica Upravnog odbora LGBT Foruma Progres Bojana Jokić, kaže da međunarodna zajednica šalje jasne signale političarima u Crnoj Gori da se kriza mora riješti, što se, kako dodaje, vidi i kroz njihove izvještaje.

“Ja mislim da je bukvalno došla voda do poda. Interes političkih partija je na jednoj strani, njihov jedini interes su njihove fotelje i biračko tijelo, a interes građana je izbor sudija Ustavnog suda i vanredni parlamentrani izbori, kako bismo okrenuli taj točak još jednom o okušali sreću u nekom novom mandatu vlade. Ovo je dvije godine pakla i ovo više nema smisla”, poručila je Jokić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније