Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

10. 11. 2022. 09:32   >>  09:31

SVJETSKI FORUM DEMOKRATIJE

"Pronaći vrijednosti demokratije"

Dugo se pričalo o vrijednostima demokratije, sada je treba pronaći, jedan je od zaključaka desetog Svjetskog foruma demokratije, održanog u Strazburu, pod nazivom “Demokratija-nova nada?”.

Ovogodišnji Forum za cilj je imao da istraži ključne faktore koji doprinse urušavanju demokratije, te da razmotri kako bi se oni mogli riješiti i kakva je demokratska budućnost poželjna i moguća u intresu ljudi širom svijeta.

Koordinatorka programa ljudskih prava i pravde Građanske alijanse, Aleksandra Vukčević Dubak poručila je da je Forum bio dobra prilika za umrežavanje velikog broja donosioca odluka, dijeljenje iskustava i primjera dobrih praksi kako savladavati prepreke na putu postizanja višeg stepena demokratije i poštovanja ljudskih prava.

“Takođe, bliže smo se i upoznali sa radom i procesom odlučivanja o predstavkama u Evropskom sudu za ljudska prava što je za sve nas bilo vrlo korisno imajući u vidu veliki broj odbačenih predstavki iz Crne Gore”, istakla je ona.

Na Svjetskom forumu demokratije učestvovali su polaznici XX generacije Škole političkih studija.

U vremenu izuzetne relativizacije istine i povjerenja, polarizacija i konflikata, bila
je izuzetna prilika da se obnovi svjetski i evropski savez za demokratiju, kazala je Teodora Ladjić, alumna ŠPS.

“Ključna poruka koju bih izdvojila jeste da ma koliko bili različiti, ne smijemo stvarati političke i društvene neprijatelje, već samo oponente sa istim ciljem, a to je borba za bolja i prosperitetnija društva zasnovana na demokratskim principima”, istakla je ona.

Da je demokratija nešto o čemu težimo, poručuje savjetnik premijera, Ilir Harasani.

“Imali smo priliku i zadovoljstvo da slušamo i upoznamo lidere iz cijelog svijeta, koji se bore i proklmuju demokratiju, a glavna poruka i pouka je da moramo više raditi za demokratiju nego pričati o njoj”, kaže Harasani.

Poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović poručuje da je posjeta Strazburu bila prilika da se polaznici Škole bliže upoznaju sa Savjetom Evrope "iznutra".

“Ovom prilikom sam dodatno utvrdio lični dojam o značaju ove integracije i učešću Crne Gore u Savjetu. Posebno se izdvaja i bliže upoznavanje sa Evropskim sudom za ljudska prava , mehanizmima koje ima na raspolaganju i značaju odluka iz njegove nadležnosti”, naveo je Šaranović.

Osim globalnih, bilo je priče i o lokalnim temama, što je naročito koristilo polaznicima ŠPS, koji rukovode lokalnim samoupravama.

“Pored novih poznanstava, meni je naročito bilo korisno da čujem kako lokalne vlasti u razvijenijim sredinama daju doprinos demokratizaciji zajednice i preuzimaju aktivnu ulogu u rješavanju izazova novih generacija”, zaključio je predsjednik opštine Plav, Nihad Canović.

Osim posjete Svjetskom forumu demokratije, polaznici i alumni Škole političkih studija obišli su predstavništvo Stalne misije Crne Gore pri Savjetu Evrope, ali i Evropski sud za ljudskaprava, gdje su se susreli sa crnogorskom sutkinjom Ivanom Jelić, koja je predstavila rad i rezultate ESLjP-a za vrijeme svog mandata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније