Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

06. 11. 2022. 12:40 >> 14:36

SOCIJALDEMOKRATE

Smijeniti i procesuirati Brđanina i rukovodioce akcije 4. i 5. septembra

Socijaldemokrate (SD) su poručile da direktor Uprave policije Zoran Brđanin i svi rukovodioci akcije 4. i 5. septembra prošle godine na Cetinju treba da budu smijenjeni i procesuirani.

"Istraga koju je naredilo Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju, a kojom je obuhvaćeno više službenika Uprave policije zbog, kako smo od samog početka tvrdili, korišćenja nedozvoljenih sredstava prinude (gumeni meci), mučenja građanki i građana i falsifikovanja izvještaja krajnji je alarm da rukovodstvo policije mora biti smijenjeno, a službenici protiv kojih je pokrenuta istraga suspendovani do okončanja iste", saopštile su Socijaldemokrate.

Oni su još jednom ustvrdili da je na Cetnju policija na građane pucala gumenim mecima.

"Zamislite u kakvoj se situaciji nalazi bezbjednosni sektor u Crnoj Gori kad tužilaštvo i policija, koji bi trebali da imaju perfektnu saradnju, jedni druge preko medija optužuju i demantuju. Dakle, kao što već duže od godinu dana tvrdimo, službenicima policije je izdato naređenje da na građane pucaju gumenim mecima čije je korišćenje zabranjeno, a što je direktor UP Zoran Brđanin, očigledno tada govoreći neistinu, izričito negirao na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu. Pucano je, sumnja tužilaštvo, a svi mi koji smo bili tamo smo svjedoci, i nasumice, na ljude koji su bježali i povlačili se", navodi se u saopštenju SD-a.

Ovakvo ponašanje je, kažu, za očekivati od neke okupatorske vojske, ali od policije koju svi mi plaćamo, zasigurno nije.

"Uz to, službenik koji je izdao ovo naređenje napisao je lažni izvještaj povodom ovih događaja. O tome, kao i o prekomjernoj upotrebi sile i mučenju građana, govori i izvještaj Unutrašnje kontrole Uprave policije", kazali su iz SD-a.

Ističu da su scene koje su preživjeli prošle godine, spisak povrijeđenih i ljekarski izvještaji, kao i video zapisi cijelog događaja svjedoci policijske torture koju su okupljeni protestanti na Cetinju preživjeli prilikom događaja 4. i 5. septembra prošle godine.

"Trebalo je više od godinu dana da samo djelić pravde i istine izađe u javnost. Ovaj postupak mora dobiti konačan epilog, rukovodstvo Uprave policije na čelu sa Zoranom Brđaninom mora biti smijenjeno i procesuirano, a svi učesnici ove sramne policijske akcije za koje postoji sumnja da su djelovali suprotno zakonu i pravilima službe suspendovani do okončanja postupka. Ukoliko se utvrdi njihova odgovornost, ne dozvoliti im da ikad više obuku i obrukaju časnu uniformu crnogorske policije", zaključuju iz SD-a.

Podsjećamo, juče su iz Uprave policije kazali da daju punu podršku nadležnim pravosudnim organima da se do kraja ispita postupanje službenika policije povodom događaja od 5. septembra na Cetinju i ponovili da upotrebe gumenih metaka na Cetinju nije bilo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније