Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

02. 11. 2022. 12:35 >> 12:36
2

DANILOVIĆ PORUČIO

"Nema ustavnog puča, formirati vladu na pola godine"

Sinoćnjim usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku Crne Gore nije izveden nikakav puč, posebno ne ustavni, poručio je lider Ujedinjene CG Goran Danilović. Logično je kaže da na pola godine dobijemo novu, tehničku Vladu koja će da pripremi vanredne izbore.

“DPS nije ništa naučio u međuvremenu, ili možda jeste ali se njihov predsjednik ne slaže s tim da nauk bude primijenjen na njegovu štetu”, navodi Danilović.

Navodi da je podizanje tenzija izgledalo vještački i jadno.

“Svrha jučerašnje velike galame je u Đukanovićevoj namjeri da svi zaboravimo i da se sve zaboravi. Posljednji put se oglasio, onako predizborno, čini mi se u Pljevljima; "DPS se vratio"! Onda je uslijedio potop! Tišina! I umjesto da preuzme odgovornost za izbornoi poraz DPS-a od prije nedjelju dana Đukanović, upravo toliko dugo, ćuti na temu proteklog glasanja”, navodi Danilović.

On kaže da su Zakon o predsjedniku i njegove izmjene, za potrebe spašavanja Đukanovića podignuti na nivo odbrane države.

“Ista medijska mustra po stoti put. Bilo je, da nikad ne zaboravimo, ustavnog puča, i to u njegovoj režiji, kada je 27. decembra 2019. usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je crkvena imovina nacionalizovana i srušeno ustavno načelo o nepovredivosti svojine. Kada je Zakonom propisao da se promijeni vlasništvo nad crkvama, hramovima i crkvenim objektima bez sudskog postupka i to kroz prelazne i završne odredbe pomenutog Zakona. U tom trenutku on je bio u avionu, na letu za Pariz i potom za Ameriku, na Floridu, gdje je čekao Novu godinu dok smo se mi davili u nesreći krvnički posijanoj među najrođenijima”, navodi Danilović.

Lider Demosa poručuje i da ima onih koji ne zaboravljaju.

“Bio je ustavni puč i kad je na uvjerenje dao mandat aktuelnom premijeru Abaziviću za sastav 43. Vlade. Da je ikada bio državnik od formata ne bi ni dopustio da se u međuvremenu primorava izmjenama Zakona da da mandat za sastav Vlade onome ko ima većinu”, navodi Danilović.

On kaže i da je bio ustavni puč kada je DPS odlagao lokalne izbore, kada su, kako navodi Danilović, zajedno sa partnerima “čerečio teritoriju Glavnog grada da bi se domogao naštelovane pobjede u Podgorici”.

“Istina je, i nećemo lagati zbog šačice vlasti, da su mu pomogli oni koji su onomad otpremili traljavi zahtjev za dobijanje mandata za sastav Vlade. Nije bilo svih potpisa, ali jeste "vokalne" podrške - tako sam pisao onda, tako to nazivam i danas. Ipak, pravilo davanja mandatarstva na vokalnoj osnovi uveo je upravo on, pa je bio dužan, makar, da zatraži pojašnjenje, a ne da demantuje sebe od juče i istog hvata u laži”, navodi Danilović.

On kaže i da neki nemaju namjeru da sada, eventualno učestvuju u lakrdiji stvaranja nove Vlade na rok od dvije godine.

“Ne! Ipak, ako možemo, morali bismo izaći iz ovog prljanja u koje nas je uvelo ono neustavno davanje mandata na riječ i uvjerenje. Vlada je pala i nećemo je popravljati tako što ćemo svako malo mijenjati dio palih ministara, a dio ostavljati da nam se nađe za novi krug političke trgovine. Ne! Nakon lokalnih izbora jasno je da konstituenti ove pale vlade nemaju snagu ni za pet ministarskih mandata, pa je logično da na pola godine dobijemo novu, tehničku Vladu i čistije predizborne prilike koje slijede”, naveo je Danilović.

Kaže i da se ne raduje novoj 44.

“Ne radujem se jer je Sporazumom koji smo potpisali prije lokalnih izbora za GP URA i SNP u njoj obezbijeđeno 50% mandata. Suvišno je govoriti da to ničim ne zaslužuju - sve je viđeno i izbrojano. Ipak, i to je bolje nego da sami imaju 100%. Dogovorili smo, međutim, da će samo konsenzusom svih činilaca Vlade biti produžen rok trajanja sa eventualnih šest mjeseci na više. E, nema ni više ni duže, niti će tog konsenzusa biti. Prilike su se promijenile”, naveo je Danilović.

On navodi da sinoć nije bilo nikakvog puča, jer se, kako dodaje, zakonima mogu i moraju razrađivati ustavna načela.

“To što se u isto kolo vriske za Ustavom uvijek uhvate svi koji su "ustavno" rastočili i pokrali ovu zemlju ne treba nikoga da brine. Na izborima, i tek na njima, ovaj cirkus će konačno biti okončan. Đukanović očigledno traži da bude poražen do kraja i bez izuzetka. Moramo mu izaći u susret što prije”, zaključio je lider Demosa.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније