Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

30. 10. 2022. 07:09   >>  12:06 4

EVROPSKI FORUM

Rezultat minulih izbora može ubrzati održavanje parlamentarnih

Demokratska partija socijalista (DPS) nije uspjela da preokrene silaznu putanju na nedavnim lokalnim izborima, stranka je pretrpjela značajne gubitke, uključujući i Podgoricu, koja se ranije smatrala uporištem DPS-a, navodi se u tekstu Evropskog foruma za demokratiju i solidarnost. Kako se ukazuje, čini se da se dominacija Mila Đukanovića u crnogorskoj politici urušava nakon 30 godina, a rezultat će, izgleda, ubrzati nove opšte izbore u Crnoj Gori.

Navedeno je da su ovo bili teški izbori za DPS, koji nije uspio da prekine trend gubitka birača na lokalnim izborima 23. oktobra. Mnogo glasova izgubljeno je i u opštinama u kojima je DPS ostao najveći, ističe se.

"Na primjer, koalicija predvođena DPS-om izgubila je 40% mjesta u opštinskom veću Bijelo Polje u odnosu na prethodne izbore. DPS-u, zajedno sa vanrednim nacionalnim izborima, izgleda da dolazi bolna realnost sa kojom se suočava. Stranka koja je 30 godina bila na vlasti u Crnoj Gori po svoj prilici mora da ustupi mjesto novim partijama", naglašeno je u članku, čiji je autor Matiju Nelen. 

Kako se napominje, narod Crne Gore čeka nove parlamentarne izbore nakon što je prethodna vlada na čelu sa odlazećim premijerom Dritanom Abazovićem pala poslije nepuna četiri mjeseca na funkciji.

"Postala je najkraća administracija nakon što je povlačenje podrške i izglasavanje nepovjerenja pokrenuo DPS, ključni partner manjinske koalicije koju predvodi URA. Nakon pada vlade, što je pogoršalo političku nestabilnost u Crnoj Gori, Đukanović je predložio vanredne izbore 20. septembra nakon što je odbio da potvrdi Miodraga Lekića za premijera. Skupština je 29. septembra odbila da ispuni Đukanovićevu želju. Sa najnovijim rezultatima, koji izgleda dodatno umanjuju moć DPS-a, akteri crnogorskog civilnog društva vjeruju da postoje dobre šanse da se održe novi prijevremeni izbori. Ovo se takođe čini neophodnim za postizanje stabilnosti u politički nestabilnoj zemlji na Jadranskom moru", piše u tekstu.

Kako se tvrdi, čini se da se polako završava uticajna uloga Đukanovića, "koji je odavno napustio socijaldemokratiju radi autoritarnog stila usredsređenog na populističku, nacionalističku i neoliberalnu ideologiju".

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније