Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

26. 10. 2022. 13:25 >> 19:49
3

UTVRĐEN PREDLOG ZAKONA

Damjanović: Popis najranije u maju 2023.

Sa četiri glasa za i tri protiv Zakonodavni odbor utvrdio je da je Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom. Predstavnik predlagača ministar finansija Aleksandar Damjanović na početku je kazao da bi popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori najprije mogao da bude održan u maju mjesecu pa do jeseni 2023.

On je na sjednici Zakonodavnog odbora, koji razmatra Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, rekao da Zakon mora biti donesen ranije, jer od momenta kada se usvoji u Skupštini mora proći pola godine da se stvore sve institucionalne i organizacione pretpostavke da bi se popis sproveo.

Damjanović je rekao da je pretpostavka da bi zakon mogao biti usvojen na sjednici Parlamenta, koja je zakazana za 1. novembar, ili tokom trajanja sjednice koja može biti u oktobru, novembru ili decembru, u zavisnosti od dinamike.

Poslanica SDP-a Draginja Vukanović Stanković kazala je da je neprihvatljivo preložiti tako važan zakon kada je vlada u tehničkom mandatu. Ona je istakla da zakon nije u skladu sa ostalim zakonima i Ustavom Crne Gore.

"Pojedine odredbe nije su u skladu sa Zakonom o strancima i registru prebivališta i boravišta što znači da je za Zakonodavni odbor predložni zakon neprihvatljiv jer nije u skladu sa zakonima i Ustavom", kazala je Vuksanović Stanković i dodala da će SDP biti protiv predloženog zakonskog rješenja.

Poslanica Jovanka Laličić iz DPS-a kazala je da predlog zakona treba da sadrži podatke o datumu potpisa.

"To je zakonska materija i nije moglo biti prenijeto ovlašćenje na vladu. Ovlašćenje vladi se ne može prenijeti ovim zakonom. Mogli ste pristupiti donošenju zakona iduće godine pa utvrditi tačan datum obavljanja popisa", kazala je Laličić i poručila da DPS nije protiv popisa.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović poručio je da je sprovođenje popisa međunarodna obaveza i da ne može niko u Crnoj Gori da ima nešto protiv popisa. Popis je nazvao praznikom demografije.

"Ako su izbori praznik demokratije, onda je popis praznik demografije i jedan od osnovnih mehanizama za čišćenje biračkog spiska. On će pokazati realno stanje u Crnoj Gori po pitanju ne samo nacionalnog, jezičkog izjašnjavanja, već po pitanju broja stanovnika, raznih stanovnika kojih su građani Crne Gore samo tokom izbornih dana. Popis predstavlja mehanizam za čišćenje bitačkog spiska da bi imali poštene izbore", kazao je Đurović i dodao da ne želi da na popisu neko nekoga pritiska.

"Ja znam da srpski nacionalni korpus u ovom monetu predstavlja većinu u Crnoj Gori i da će se preko 50% građana izjasniti da govori Srpskim jezikom to je jedan od preduslova z aizmjenu dijela Ustava, sve ostalo je neutemeljeno i neargumentovano. Biće mi čast da se organizuje prvi fer popis nakon 1941. godine, a onda i prvi fer parlamentarni izbori", kazao je Đurović.

Andrija Popović lider Liberala smatra da se popis mora sprovesti, ali kako je kazao "ne ovakav koji bi izazvao dalje podjele".

"Ovo je daleko značajnije od redovnog popisa koji se u nekoj demokratskoj državi dešava. Ovo je druga runda borbe za rušenje Crne Gore kao nezavisne države. Prva je runda bila usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti i Temeljni sporazum sa SPC čime nam je oduzeto oko 650 manastira, crkvi, 50 kilometara kvadratnih zemljištva kojeg su sttvarali naši preci. Stara-nova većina je ovo sve najavila prije 26 mjeseci. Prvu smo rundu izgbili, druga ruda je popis gdje će biti pokušan nacionalni inžinjering kako bi se okušala asimilacija Crnogorcaca i Crnogorki u rođenoj državi. Kojih nas po posljednjem popisu ima 47 posto. Najbrojniji narod. I naravno, poslije druge runde, išla bi treća - Otvoreni Balkan iz kojega bi Srbija, Crna Gora i Republika Srpska izašli kao jedna državna zajednica, a Albanija i Kosovo kao druga", kazao je Popović i poručio da zakon o popisu i Otvoreni Balkan ne može predlagati vlada u tehničkom mandatu.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović ističe da popis ne treba politizovati i pretvarati u sukob najprije unutra pravoslavnog naroda u Crnoj Gori.

"Mislim da treba da imamo fer i slobodan popis gdje ćemo svi kao odgovorni ljudi da se borimo protiv toga da neko vrši uticaj na to kako će se neko izjasniti... Ako bude i kad bude, pozivam građane da se u potpunosti slobodno, bez pritisaka s jedne ili druge strane izjasne", kazao je Martinović.

On je dodao da neko želi da napravi ogroman razdor unutar pravoslavnog bića. On je pozvao građane da se na popisu izjasne kako žele.

Odgovarajući na primjedbe poslanika Damjanović je kazao da su zaključci pružena ruka Vlade Parlamentu i Parlementa Vladi kako bi zajednički definisali datum za popis.

On je dodao da je zakon predložen u junu mjesecu kada vlada još nije bila u tehničkom mandatu.

Komentarišići stavove poslanika da zakon nije u sladu sa Ustavom i zakonima ministar Damjanović je istakao da norme koje eventuaklno nijesu u skladu sa Ustavom i zakonima cijeni upravo Zakonodavni odbor.

"Uz moju opasku da je u poptpunosti usaglašen i dobio je poziitivno mišljenje Evropske komisije koja je tražila da zakon, ako bude amandmana, ponovo bude njima dostavljen", kazao je Damjanović.

On je istakao da datum održavanja popisa nije određen i ne sadrži vrijeme kako bi se izbjegle političke konotacije.

"Jer da smo vrijeme utvrđivali mi do sada bi imali što promjenu zakona što žestok politički diskurs", kazao je Damjanović i poručio da će političke aspekte izlaganja ostaviti za plenum.

Crnogorski parlament izjasniće se o predloženom zakonu na sjednici koja je zakazana za 1. novembar.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova na sjednici 2. juna.

Popisom su, kako je tada saopšteno, obuhvaćeni crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira da li su prisutni u mjestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu u Crnoj Gori ili u drugoj državi i stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak.

O osobama koja se obuhvataju popisom prikupiće se podaci o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja i jedinstvenom matičnom broju, mjestu i državi rođenja, bračnom statusu, odnosno vanbračnoj zajednici, životnom partnerstvu lica istog pola.

Kako je saopšteno, popis će obuhvatiti i podatke o državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori.

“Izuzetno , ako lice ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori, upisuje se odgovor „Ne želi da se izjasni“”, kaže se u predloženom zakonu.

Popis priprema, organizuje i sprovodi Uprava za statistiku, a popisna komisija se obrazuje za svaku jedinicu lokalne samouprave.

“Preliminarne rezultate popisa, po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova i drugih nastanjenih prostorija Uprava za statistiku će objaviti u roku od 30 dana od završetka popisa”, kaže se u obrazloženju.

Za potrebe sprovođenja Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova planirana su budžetska sredstva od oko 3,3 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније