Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Бојана Баранин , ТВЦГ

19. 10. 2022. 06:30 >> 11:44
11

ANALITIČARI

"Vlada se ne može rekonstruisati dok je u tehničkom mandatu"

Brojne reakcije uslijedile su nakon inicijative premijera za smjenu ministara Ranka Krivokapića i Raška Konjevića. Analitičari kažu da je predlog besmislen s obzirom na to da je Vladi već izglasano nepovjerenje. I pravnici poručuju da se Vlada ne može rekonstruisati dok je u tehničkom mandatu. Pored pravnog, upitan je i moralni aspekt svih aktera ove, kako kažu, naši sagovornici, pomalo komične situacije.

Inicijativa premijera Dritana Abazovića o smjeni dvojice ministara iz redova SDP-a, Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, prema riječima advokata Veselina Radulovića, nema pravno utemeljenje.

"Mislim da Vlada u tehničkom mandatu ne može trpjeti takvu vrstu rekonstrukcije, jer to nije u skladu s Ustavom. Osim toga, i poslovnik o radu Vlade propisuje da ona u tehničkom mandatu obavlja samo tehničke poslove", kaže Radulović.

I analitičar Stefan Đukić ocjenjuje da je besmisleno rekonstruisati Vladu koja je izgubila podršku u Parlamentu.

"Situacija je pomalo komična, a mnogo više tragična zato što se odnosi na sve nas. Tako da građani ne mogu da budu spokojni, pogotovo što su svjesni da je ovo jedna pat pozicija i da je veliko pitanje koliko će još da traje ova vlada. Vrlo moguće da to bude i više mjeseci, pa čak i godinu, a da postoje takva neslaganja u njoj i da se povlače takvi neki potezi koji liče na djecu na igralištu", naglašava Đukić.

Nema sumnje, kažu naši sagovornici, da iza inicijative o smjeni ministara stoje politički motivi, koji, kako navode, često nadjačaju i pravo, ali i moral.

"Jasno je da se radi o jednom politički motivisanom činu, odnosno jednoj vrsti političkog revanšizma prema ministrima koje je premijer birao u svoj tim. Zato treba reći da ovaj predlog nije čak ni moralan, jer je on izabrao te ministre, a ne vidim da su se njihovo ponašanje i politički stavovi promijenili u međuvremenu otkada su izabrani", ističe Radulović.

"Nesumnjivo je da od samog početka i Konjević i Krivokapić vode neku svoju partijsku politiku i da ne dijele vrijednosti i plan koji je imala Vlada Dritana Abazovića, pa se i njima može postaviti pitanje zašto ste u takvoj vladi", kaže Đukić.

Predlozi za kadrovske promjene u posljednjim danima Vlade nijesu, međutim, novina. Radulović podsjeća da su se slične stvari dešavale i ranije, a sve je, kaže, posljedica toga što nema zakona o Vladi.

Imamo nastavak jedne vrste zloupotreba ne samo premijera Abazovića nego je i njegov prethodnik Zdravko Krivokapić pri isteku mandata radio slične stvari. Još nije poznato da li će se i kada poslanici izjašnjavati o inicijativi za smjenu ministara.

Đukić kaže da će svi naredni potezi na političkoj sceni biti diktirani rezultatima lokalnih izbora, prije svega u Glavnom gradu.
"Na osnovu toga će se povlačiti dalji potezi, da li će se ići ka skraćenju mandata i parlamentarnim izborima ili će se, ipak, naći neko međurješenje da se izabere neka nova vlada. U svakom slučaju, situacija kakva je sada nije dobra. Ne valja ni za političare, a pogotovo ne valja za građane", kaže Đukić.

U obrazloženju inicijative za smjenu ministara, premijer Dritan Abazović naveo je da djelovanje Konjevića i Krivokapića odstupa od zvaničnih stavova Vlade, te da bi njihov ostanak na tim funkcijama ugrozio interese Crne Gore. Istakao je i da je prilikom podnošenja inicijative imao u vidu odgovornost i ustavne nadležnosti Vlade kojoj je prestao mandat a koja, kako je naveo, ima iste nadležnosti kao i Vlada u punom mandatu.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније