Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R./I. P.

17. 10. 2022. 13:55 >> 13:55
9

U SKUPŠTINI CRNE GORE

Abazović inicirao smjenu Konjevića i Krivokapića

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović predao je Skupštini Crne Gore inicijativu za razrješenje ministara odbrane Raška Konjevića i ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića.

Član Vlade se razrješava većinom glasova svih poslanika.

Podsjetimo, predsjednik Prave Crne Gore i poslanik Marko Milačić uputio je Abazoviću prije nekoliko dana inicijativu kojom traži da se u Skupštini pokrene proceduru za razrješenje Konjevića i Krivokapića.

Obrazloženje odluke

U obrazloženju Odluke premijera podsjeća se kako je u periodu od izglasavanja nepovjerenja Vladi do podnošenja prijedloga "javno djelovanje ministara Konjevića i Krivokapića u kontinuitetu odstupalo od zvaničnih stavova Vlade".

On, kako je objavljeno na Telegram kanalu Abazovića, ističe da je Krivokapićevo i Konjevićevo rukovođenje resorima vanjskih poslova i odbrane u velikoj mjeri otežalo rad 43. Vlade do izbora Vlade u novom sastavu.

"Članom 82 stav 1 tač. 12 Ustava propisano je da Skupština bira i razrješava predsjednika i članove Vlade. Cijeneći odgovornost i ustavne nadležnosti Vlade kojoj je presto mandat, a koja podrazumijeva iste nadležnosti kao i Vlade u punom mandatu, smatram da bi daljim vršenjem funkcija potpredsjednika Vlade i ministra odbrane gospodina Konjevića i ministra vanjskih poslova gospodina Krivokapića bili ugroženi interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike, a posebno činjenice da su isti narušavali državne interese nepostujući preuzete obaveze, a u određenim slučajevima i zakonske procedure, pa čak i norme", navodi se u obrazloženju Abazovića.

Kako kaže, ciljevi i djelovanje dvojice ministara su u periodu nakon izglasavanja nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore bili u očiglednoj suprotnosti sa ciljevima i vrijednostima 43. Vlade, koje se zasnivaju na društvenoj inkluziji, beskompromisnoj borbi protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala, te jačanju crnogorskih institucija, "iz kojih razloga podnosim Skupštini
prijedlog na urgentno razmatranje".

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније