Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

14. 10. 2022. 19:16 >> 07:41
1

IZVJEŠTAJ GRECO

Nivo korupcije u CG visok, utiče na povjerenje u politički život

Korupcija je i dalje problem u Crnoj Gori koji dovodi u pitanje povjerenje javnosti u javne institucije i politički život. Nivo korupcije je visok, naglašeno je u izvještaju Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) o evaluaciji za Crnu Goru u okviru petog kruga evaluacije na temu "Sprečavanje korupcije i unapređivanje integriteta u okviru organa centralne vlasti i agencija za sprovođenje zakona". 

Dokument je na svom sajtu objavila Vlada Crne Gore. 

"Uprkos nekoliko reformi za borbu protiv korupcije u Crnoj Gori, korupcija ostaje ozbiljan problem u javnom, privatnom i poslovnom sektoru", piše u izvještaju. 

U junu 2012. godine, navodi se, Evropska unija je započela pristupne pregovore sa Crnom Gorom. Do danas su otvorena 33 pregovaračka poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena.

"Politička posvećenost strateškom cilju evropskih integracija dosljedno se navodi kao ključni prioritet od crnogorskih vlasti. Sve u svemu, napredak u pristupnim pregovorima u velikoj mjeri zavisi od napretka u oblasti vladavine prava, uključujući pitanja korupcije. Politička situacija u Crnoj Gori ostaje napeta, duboka polarizacija između nove vladajuće većine i opozicije zadržala se i u postizbornom periodu. Tenzije i nepovjerenje su česta pitanja čak i unutar vladajuće većine, što usporava reformski rad. Ovakve tenzije se primjećuju i između predsjedničke administracije (predsjednik Crne Gore je blizak bivšoj skupštinskoj većini) i Vlade", navedeno je u izvještaju GRECO, tijela Savjeta Evrope.

Kako se naglašava, politička tranzicija koja je počela od opštih izbora u avgustu 2020. godine imala je direktan uticaj na funkcionisanje antikorupcijskog sistema.

"Zaista, ova tranzicija otežava novoimenovanim funkcionerima u antikorupcijskim organima da dobiju povjerenje ljudi jer moraju da podržavaju aktivnosti i odluke bivših članova tih tijela. Promjena vlasti i parlamentarne većine ima reperkusije i na državnu službu. Izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima sniženi su uslovi za stručnost, nezavisnost i prijem državnih službenika na osnovu zasluga. Štaviše, nedavne reorganizacije javne uprave dovele su do značajnih kadrovskih promjena, uključujući i na višim nivoima, ugrožavajući kapacitet Crne Gore da zadrži iskusno osoblje u mnogim sektorima", navodi GRECO u izvještaju.

Reforma pravosuđa stagnira, napominje se, jer su ključna mjesta u pravosuđu i dalje upražnjena, a antikorupcijski zakoni još nisu usvojeni.

"Političke partije nijesu uspjele da postignu konsenzus o ključnim pitanjima, uključujući efikasnu primjenu izmjena i dopuna zakona o državnom tužilaštvu i imenovanjima u najvišim sudovima", poručili su iz GRECO u izvještaju. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније