Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

08. 10. 2022. 21:35   >>  21:35

BURKINA FASO

Počinje proces izbora prelaznog predsjednika

Burkina Faso je u subotu saopštila da će proces izbora prelaznog predsjednika uoči izbora početi sledeće nedjelje nakon puča koji su nezadovoljni vojni oficiri izvršili protiv vladajuće hunte.

"S obzirom na usvajanje tranzicione povelje, nacionalni skup će biti sazvan 14. i 15. oktobra“, navodi se u dekretu koji je potpisao novi moćnik Burkine Faso, kapetan Ibrahim Traore, koji je preuzeo vlast prije nedjelju dana.

Traore je u srijedu proglašen za predsjednika posle dvodnevnog sukoba sa potpukovnikom Pol-Anrijem Damibom, koji je preuzeo vlast u januaru.

Vlada Toga je u ponedjeljak potvrdila da je Damiba stigao u zemlju nakon što je pobjegao iz glavnog grada Uagadugua.

Traore je bio na čelu jezgra nezadovoljnih mlađih oficira, ali samo nekoliko dana kasnije pojavile su se glasine o diskusijama među nekim drugim vojnim generalima o potencijalnoj njegovoj smjeni.

Demonstranti su se u četvrtak okupili u glavnom gradu Burkine Faso da pokažu podršku Traoreu usred glasina o unutrašnjim podjelama u vojsci.

Poslije sat vremena protesta, jedan vojnik je pokušao da smiri masu, a nova vlada je demantovala glasine o raskolu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније