Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

06. 10. 2022. 20:02   >>  07. 10. 2022. 06:24 11

KONjEVIĆ U "ARGUMENTIMA"

"Milošević očito nije čuo Abazovićeve riječi da je šverc klinički mrtav"

Teza da "politika stoji iza svega" danas se premijeru Dritanu Abazoviću u aktuelnom slučaju šverca cigreta vratila kao bumerang, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević emisiji Argumenti na RTCG.

Konjević je rekao da mu je žao zbog odluke premijera Dritana Abazovića da ga smijeni sa mjesta koordinatora službi bezbjednosti, navodeći da ostaje član Vijeća za nacionalnu bezbjednost. 

On je pojasnio izjavu "da 90 odsto cigareta namijenjenih za uništavanje švercovano, dok je deset odsto uništeno". 

"Meni je to saopštio član organa za sprovođenje zakona. Ne mogu govoriti ko je to imenom kazao, ali radi se o članu organa za sprovođenje zakona, koji je saopštio da imaju takvu indiciju i da će je dalje razrađivati", naglasio je Konjević. 

On je govorio i kako je to prokomentarisao premijer Abazović na nedavnoj sjedenici Vijeća za nacionaolnu bezbjednost. 

"Kada sam to pomenuo, ćutao je kao zaliven. U političkom smislu, to meni sve govori", kazao je Konjević. 

Kako je rekao, Abazovića očito nije čuo njegov bliski saradnik i funkcioner GP URA Rade Milošević. 

"Dok je Abazović govorio da je šverc cigareta klinički mrtav, očito ga nije čuo njegov saradnik koji je vodio Upravu carina i prihoda", rekao je potpredsjednik Vlade.

Konjević je podvukao da je u policijskom dokumentu SOCTA 2021 ukazano da je premijer, uz bivšeg direktora Poreske uprave, imao kontakte sa registrovanim članovima organizovane kriminalne grupe. 

"Kada sam i to pomenuo na nedavnoj sjednici Vijeća, predsjednik Vlade nije ništa komentarisao. Nema šta ni da komentariše, to je javan podatak", naglasio je Konjević. 

Kako je rekao, na sjednici Vijeća je rečeno i da je u procesu uništavanja zaplijenjenih cigareta sasvim zaobiđena Uprava policije. 

"To nije slučajno urađeno", naveo je Konjević.  

Prema njegovom sudu, ono što je dogovoreno u smislu ključnih zadataka i prioriteta, kada je formirana manjinska vlada, na kraju nije ispoštoovano zahvljujući odlukama predsjednika vlade.

Konjević je rekao da nije realno da vlada koja je sada u tehničkom mandatu ostane do kraja 2024. godine.

"Brzi izbori bi bili rješenje za aktuelnu političku situaciju i minimum političke odgovornosti i ozbiljnosti podrazumijevao bi podršku tom rješenju", naveo je Konjević. 

On je objasnio da je vlada pala i da su svi u ostavci, navodeći da je politički legitimitet na strani onih koji su inicirali izglasavanje nepovjerenja vladi. 

"Abazović je premijer sa najkraćim stažom u višestranačju u Crnoj Gori", podvukao je Konjević. 

On je naveo da formalno gledano, ne mogu premijer ili neki ministar da se ponašaju suprotno politici skupštinske većine. 

Govoreći o mogućnosti da Abazović pokrene pitanje pristupa Otvorenom Balkanu u vrijeme tehničkog mandata, on je rekao da je u politici sve moguće. 

"Sklon sam da vjerujem da to ipak neće uraditi ali ne bih se iznenadio ni da to pokuša, naravno suprotno volji političke većine", kazao je Konjević. 

Da Milošević nije znao za postupanje dijela službenika Uprave carina i šverc cigareta, danas bi i dalje bio na čelu uprave. 

"Ne bih prejudicirao eventualnu odgovornost ministra unutrašnjih poslova", navodi Konjević. 

On je rekao da se sumnja kako je formirana kriminalna organizacija od dijela državnih funkcionera ali i od ljudi van državnog aparata, imajući u vidu da se pominje i primanje mita kao krivično djelo. 

"Neka na tome rade nadležni državni organi", potencirao je Konjević. 

Pojašnjava da je na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost pominjana i međunarodna saradnja, tvrdeći da je logično da ako je involvirana bila ANB onda je postojala i pomoć partnerskih službi.

"Premijer je insistirao da na mjesto generalnog inspektora ANB dođe pravosnažno osuđivano lice. Zamislite predlog da lice pravosnažno osuđeno za dva krivična djela, uključujući, mislim, i pokušaj ubistva, bude generalni inspektor ANB, osim ako ne želite da vršite neprimjeren uticaj na agenciju", ocijenio je Konjević.

Potpredsjednik Vlade je naveo da je devedesetih godina bilo više šverca cigareta u Crnoj Gori nego što je to slučaj danas.

"Ipak je nakon 30.avgusta stvorena bolja politička volja da se organi za sprovođenje zakona bore protiv šverca cigareta. Ono što je za mene iznenađujuće jeste da indicija da iza ovih državnih, ili paradržavnih aktivnosti, stoji nekoliko visokopozicioniranih funkcionera GP URA", kaže Konjević. 

On navodi da se teza da "politika stoji iza svega" danas Abazoviću vratila kao bumerang.  

Komentarišući hapšenja, on je istakao da razloga da se plaše imaju oni koji su uključeni u šverc, ali i njihovi i politički pokrovitelji.

"Državno tužilaštvo treba da dovede slučaj do kraja", naveo je Konjević.

Ponovio je da su vanredni parlamentarni izbori jedini način izlaska iz političke krize, i istakao da Abazović zna šta su poruke sa važnih adresa.

"Poruke su veoma precizne. Partneri ne žele da vide DF u bilo kom obliku u novoj vladi. I upravo iz tih razloga imate tu vrstu političke igrice da tridesetog dana ne želite da stavite potpise za podršku Lekiću, a kada taj rok istekne onda stavljate potpise", smatra Konjević.

Tvrdi da poslije probijanja tog roka, nema drugih ustavnih mogućnosti osim da se ide na vanredne parlamentarne izbore. 

 

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније