Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Б. [ Mina ]

26. 09. 2022. 16:40 >> 16:37
2

SJUTRA NASTAVAK RADA ODBORA

Saslušaće još osam kandidata za sudije Ustavnog suda

Ustavni odbor sjutra će nastaviti saslušanja kandidata za izbor četvoro sudija Ustavnog suda iz reda uglednih pravnika. Članovi Odbora saslušaće još osam kandidata, a ranije je saslušano 11.

Ustavni sud, od ukupno sedam, sada ima samo tri člana i nema kvorum za rad.

Predsjednik je Budimir Šćepanović, a članovi Milorad Gogić i Desanka Lopičić.

Miodrag Iličković nedavno je ispunio uslove za penziju, početkom godine penzionisan je Dragoljub Drašković, a ranije Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović.

Parlamentarna većina od 30. avgusta 2020. godine podnijela je u petak predlog za pokretanje postupka da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav, odnosno za njegovo razrješenje.

U obrazloženju se navodi da Đukanović na konsultacije za novog mandatara za sastav vlade nije pozvao predstavnike svih partija zastupljenih u parlamentu, što je bila njegova ustavna obaveza.

Za odluku Skupštine o tom predlogu neophodno je prethodno mišljenje Ustavnog suda.

Iz Demokratskog frona su poručili da će, bez mišljenja Ustavnog suda, razriješiti Đukanovića, jer imaju većinu u parlamentu.

Đukanović je u neđelju pozvao parlamentarnu većinu od 30. avgusta 2020. godine da hitno glasa za izbor sudija Ustavnog suda i tako pokaže da stvarno misli da je prekršio Ustav.

On je naveo da se promjenljivoj parlamentarnoj većini, koja prijeti da će ga smijeniti, ukazala jedinstvena šansa.

"Nepokolebljivi borci protiv Crne Gore imaju jedinstvenu priliku, iako to ne bi željeli, da urade nešto za svoju državu. Da hitno daju glas za izbor sudija Ustavnog suda i tako pokažu da stvarno misle da sam prekršio Ustav", kazao je Đukanović.

Kako je rekao, ako bi im to potvrdio Ustavni sud, imali bi otvoren put da ga smijene.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније