Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

П.Р.

13. 09. 2022. 19:10   >>  19:11 2

ĆOROVIĆ REAGOVAO

"Abazović pokušava da se sakrije iza MKI"

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović pokušava da se sakrije iza Ministarstva kapitalnih investicija u jednom problematičnom poslu, počev od ideje da država otkupi sopstvene akcija od privrednog društva čiji je vlasnik sa stoprocentnim pravom odlučivanja, do ideje da preko Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) kupi privredno društvo koje godinama ima problema u poslovanju i iz kojeg se povlači privatni investitor, poručio je potpredsjednik Bošnjačke stranke (BS) Jasmin Ćorović.

Ćorović navodi da je tokom današnje sjednice Vlade Crne Gore i tokom obraćanja medijima, Abazović  pokušao na jedan politički krajnje neprimjeren način da potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj, ministra kapitalnih investicija i predsjednika BS Ervina Ibrahimovića nacrta kao problem u realizaciji kupovine sopstvenih akcija EPCG od strane države da bi se, nakon toga, realizovala kupovina nikšićke željezare od strane EPCG.

"Jasno je i radnicima željezare i cjelokupnoj javnosti u Crnoj Gori da predsjednik Vlade pokušava da se sakrije iza Ministarstva kapitalnih investicija u jednom problematičnom poslu, počev od ideje da država otkupi sopstvene akcija od privrednog društva čiji je vlasnik sa stoprocentnim pravom odlučivanja, do ideje da preko EPCG, koja se, kako je premijer rekao tokom prošle sjednice Vlade, nalazi u dubiozi, u energetski najneizvjesnijem i najkompleksnijem trenutku za Crnu Goru u proteklih nekoliko decenija, kupi privredno društvo koje godinama ima problema u poslovanju i iz kojeg se povlači privatni investitor. Pri tom, javnosti i Vladi, makar prema onome što je javno poznato, a šta je dogovarano na tajnim i polutajnim sastancima sa Dakom Davidovićem i nekim drugim potencijalnim investitorima, niko do sada nije predstavio biznis plan, bilo kakvu analizu stanja u Željezari, kost-benifit ili neku drugu analizu", kaže Ćorović.

On ističe da je zato Abazoviću veoma važno da nađe krivca za ono što je obećao radnicima nikšićke željezare, a što će njih, EPCG, cijeli energetski sektor u Crnoj Gori, budžet i građane Crne Gore uvesti u još dublju dubiozu u susret socijalno veoma teškoj zimi.

"Zna dobro odlazeći premijer da se problem radnika nikšićke željezare ne rješava na ovaj način i zna dobro da ga neće riješiti na ovaj način, ali zna i da će vrlo brzo biti i suštinski bivši premijer, a da će ovaj vrući krompir predati u ruke nekog budućeg prmijera. Lako je pogoditi čije će tada ime prevareni radnici željezare držati na transprentu pored onog natpisa 'prevara'", ističe Ćorović.

Ćorović smatra da je Abazović svjestan i krivične odgovornosti za ono što će biti posljedica populističkog obećanja, od kojeg želi samo, kako navodi, politički profit i zato pokušava da se izvuče iz priče oko kupovine nikšićke željezare i traži političkog krivca za to.

"To su danas mogli u javnom prenosu sa sjednice Vlade i konferencije za medije da vide radnici željezare i cijela javnost u Crnoj Gori, jer im je jasno rečeno da nije sigurno da će država kupiti akcije, da nije sigurno da će EPCG kupiti željezaru i da nije sigurno da će zadržati radnike čak i ako je kupi. Takođe, otvoreno je i pitanje zakonitosti današnjih zaključaka Vlade, jer se prodajom 10 odsto akcija otvara mogućnost da bilo ko na tržištu kupi te akcije i na taj način postane vlasnik dijela jednog od strateški najznačajnijih resursa koje ima država Crna Gora, posebno ako se uzme o obzir energetska kriza koja se očekuje", dodao je Ćorović.

Sve ovo, kako navodi, su pokazatelj njegove poltičke nedozrelosti i nemoći te neodgovornog odnosa prema državi, ličnom i tuđem dignitetu.

"I, na kraju, odlazeći premijeru, nemojte Vi o neistinama. To je za Vas klizav teren", zaključuje Ćorović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније