Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Б.

12. 09. 2022. 12:00 >> 11:57

ULIĆEVIĆ

"Pravna lakrdija sa izborima u Zeti vratiće vam se kao bumerang"

U Pravoj Crnoj Gori ističu da će se poigravanje izbornim procesom, kada je u pitanju Zeta, vratiti kao bumerang onima koji su mislili da će njenim odvajanje od Glavnog grada politički profitirati na predstojećim izborima. Pozvali su Ustavni sud da što hitnije postupi po inicijativi koju je Prava Crna Gora podnijela za ocjenu ustavnosti "zetskih zakona" kako bi se njihova primjena odložila na period nakon izbora.

Kako je istakao Svetozar Ulićević, predsjednik Odbora Prave Crne Gore Zeta sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se glasati o imenovanju Opštinske izborne komisije Zeta održaće se 22. septembra, a izborne liste u svim opštinama se moraju predati najdalje do 27. septembra. Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, izborne liste za opštinu Zeta morale bi se predati već od sjutra, a u toj opštini još nije ni formirana OIK.

"Pravna lakrdija i kršenje izbornih prava građana nastavlja se upravo na primjeru Zete i imenovanju Opštinske izborne komisije. Najprije je protivustavno i protivno volji građana Zeta nemilosrdno kidnapovana i u toku izbornog perioda dobila status opštine, a sve zarad političkih poena i partijskih interesa. 'Anti – zetski' zakoni su prekrojili granicu izborne jedinice čime su Zećani onemogućeni da ostvare svoje biračko pravo u Glavnom gradu. Sada se ide korak dalje, pa se krši i pasivno biračko pravo – pravo građana da budu birani. Naime, članom 13 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano je da su opštinske izborne komisije dužne da u roku od 72 sata od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora donijeti i objaviti izborni kalendar za sprovođenje izbornih radnji. Takođe, član 46 istog zakona propisuje da se izborna lista za izbor odbornika dostavlja Opštinskoj izbornoj komisiji najranije 20 dana od dana raspisivanja izbora, a što u konkretnom znači da se izborne liste za opštinu Zeta predaju od 13. septembra, odnosno od sjutra. Kako nesumljivo neće biti moguće da se odborničke liste u Zeti predaju u zakonom potvrđenom roku, jasno je da su akteri neustavnih odlaganja izbora, neustavnog cijepanja Zete još jednom pogazili Ustavom zagarantovano biračko pravo – kako aktivno, tako i pasivno", naglašava Ulićević.

Posebno je, ističu, zabrinjavajuće da nadležne institucije, a prije svih Ustavni sud ignorišu očigledne nezakonitosti u vezi izbornog procesa, koji se samo u Crnoj Gori i eto, samo u Zeti sprovodi bez najvažnijeg organa za njihovo sprovođenje – Opštinske izborne komisije.

"Međutim, Zeta će vam biti kamen spoticanja. Svaki pokušaj da trgujete sa Zetom, koju ste neustavno odvojili od Glavnog grada bez uvažavanja mišljenja Zećana, biće vam bumerang koji će vam se vratititi u vidu političkog poraza kakav do sada niste doživjeli. Još jednom pozivamo Ustavni sud da što hitnije postupi po inicijativi koju je Prava Crna Gora podnijela za ocjenu ustavnosti 'zetskih zakona' kako bi se njihova primjena odložila na period nakon izbora, i kako bi se Zećanima omogućilo da ostvare biračko pravo u Podgorici na predstojećim izborima", naveo je Ulićević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније