Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Ivana Popović, TVCG ]

10. 09. 2022. 07:20 >> 07:16
7

BILČIK

"Cilj Evropske unije da CG zadrži proevropski kurs"

Kakav će biti rasplet političke krize u Crnoj Gori, i dalje je neizvjesno. Poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik kaže da je to unutrašnje pitanje, napominjući da je cilj Evropske unije da naša zemlja zadrži proevropski kurs. Analitičar Stefan Đukić poručuje kako ne postoji više većina od 30. avgusta, te da bi najpoštenije rješenje bilo da se snage ponovo odmjere na izborima.

Kako će se riješiti aktuelna politička situacija u Crnoj Gori i da li ćemo dobiti novu vladu zavisi od političara, napominje predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta za saradnju s Crnom Gorom Vladimir Bilčik. Više je scenarija kako do nove izvršne vlasti.

"Vladi Dritana Abazovića izglasano je nepovjerenje i sada može biti izabrana nova vlada u parlamentu ili se ići na nove izbore. Te odluke su u rukama crnogorskih političara", kazao je Bilčik.

Da bi izbori bili najpoštenije rješenje, smatra politički analitičar Stefan Đukić. A nakon svih političkih turbulencija prethodne dvije godine, pitanje je, ističe, da li ijedna partija više predstavlja svoje birače i njihove interese.

"Negdje najpoštenije bi bilo neka vrsta izbora, sumnjam da će se desiti, iako je malo vremena ostalo da se partije dogovore oko mandatara. U suštini, imamo staru većinu od 30. avgusta, gdje svako priča ko je kome omiljeni izbor, isključujući Demokrate, oni su se jedini odrekli te pozicije, a ove druge dvije grupacije se svakog dana preko svojih članova poručuju 'Treba da bude Mandić', 'Treba da bude Abazović'. Veliko je pitanje da li oni više mogu da se dogovore", kazao je Đukić.

Da li će biti dogovora, još nije izvjesno, ali razgovora se na sve strane.

Tako su se juče predstavnici diplomatskog kora sastali s predstavnicima DPS-a, SDP-a, SD-a i manjinskih partija. I to je, kaže Đukić, legitimno.

"Ono što nije dobro i što nije legitimno jeste što predstavnici naših partija pokušavaju da na taj način dobiju legitimitet za obnašanje vlasti, gdje smatraju da više moći leži u potvrdi sa strane, nego u onome što je predizborno obećanje, broj glasova, što je neki koalicioni dogovor", kazao je Đukić.

Na sastanke ambasadora s političarima pozitivno gleda Bilčik.

Ističe kako je interes Evropske unije da Crna Gora zadrži evropski kurs.

"Ako postoji snažna želja, nastojanje, to je zaštita evropske budućnosti. Radili smo na izgradnji tog puta zajedno više od deset godina. I svakoj narednoj Vladi to bi trebalo da bude prioritet", kazao je Bilčik.

S druge strane, Bilčik zaključuje kako Demokratski front nije kredibilan evropski partner.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније