Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

08. 09. 2022. 20:50 >> 20:49
1

ŠĆEKIĆ REAGOVAO

"Pokušavaju da krivicu za stanje u zdravstvu prebace na mene"

Pokret Evropa Sad, jeftinim tvrdnjama pokušava da svoju krivicu za stanje u zdravstvu Crne Gore prebaci na mene kao ministra zdravlja i, što je još frapatnije, SNP dovedu u neku interesnu ili koalicionu vezu sa DPS-om, saopštio je ministar zdravlja i potpredsjednik SNP CG Dragoslav Šćekić.

Šćekić je reagovao na saopštenje pokreta Evropa Sad gdje su kazali da su optužbe ministra zdravlja Dragoslava Šćekića neosnovane, te da je on nakon debelog minusa ostavljenog u opštini Berane, nastavio sa sličnim ponašanjem u Fondu zdravstva, optužujući, kako kažu, druge za svoj nesavjesni rad.

"Nakon preuzimanja vlasti u Beranama 2014. godine podnijeli smo 10 krivičnih prijava protiv DPS rukovodioca, a i, ne zaboravite, da nije bilo pobjede SNP-a u Beranama nad DPS-om i Milom Đukanovićem ne biste ni vi 2020. godine imali jedinstvenu priliku da budete ministri. Naučite da poštujete ljude i povjerenje koje ste od njih nekada dobili, jer ovo ponašanje i izjave dokazuju da vam je želja za vlašću jedini motiv za političko djelovanje", navodi u saopštenju.

Ističe da činjenice o radu 43. Vlade Crne Gore govore suprotno.

"Da su tokom učešća SNP-a u 43. Vladi započela hapšenja istaknutih članova DPS-a, da je ta Vlada sa SNP-om zaustavila šverc cigareta koji ste upravo vi sa DPS-om vrlo uspješno sprovodili tokom 42. Vlade Zdravka Krivokapića, da je 43. Vlada pripremila Zakon o nelegalno stečenoj imovini, najavila Popis stanovništva, potpisala Temeljni ugovor sa SPC i stvorila preduslove da se realizuje većina onih stvari koje su bili istinska izborna volja 30.08.2020", kazao je Šćekić.

Isitče da ih je kao direktor RFZO upozoravao u pisanoj formi da će tokom 2022. biti potrebno dodatno izdvajanje za zdravstvo u Crnoj Gori i to dopisom broj 01-2134 od 16.03.2021 godine. 

Tadašnji ministar Spajić se, kaže, oglušio o njegove dopise.

"Bili ste svjesni duga RFZO koji je naslijeđen i uvećan tokom COVID pandemije, ali ste taj dug Fonda „ekspertski“ riješili tako što se mu ukinuli jedini izvor prihoda i ukinuli doprinose za zdravstvo koji su u budžet Crne Gore donosili gotovo 200 miliona prihoda godišnje. Prilikom predstavljanja budžeta, uvjeravali ste javnost da primjena programa Evropa Sad neće ugroziti funkcionisanje zdravstvenog sistema Crne Gore, jer će praznina u budžetu, nastala ukidanjem doprinosa za zdravstvo biti nadomještena vašim Zakonom o Igrama na sreću, prodajom nelegalno stečene imovine, prihodima od markiranja goriva, kripto valutama itd", poručuje Šćekić. 

Naglašava da od tih najavljenih zakona i novih prihoda, 2022. godine imamo 0 zakona i 0 prihoda.

"Nama ste ostavili obavezu da obezbijedimo sredstva za sprovođenje vaših odluka, za koje ste bili upozoreni od više međunarodnih finansijskih institucija da su neodržive i da ih treba uvoditi sukcesivno, kroz duži vremenski period. To što u budžetu imamo veću naplatu prihoda, nije vaša zasluga i žalosno je što se time hvalite, jer su oni isključivo posledica rasta cijena energenata usled rata u Ukrajini, rasta cijena na malo uzrokovane inflacijom i zaustavljanjem nelegalne trgovine cigaretama, zbog čega je drastično porasla naplata PDV-a i akciza, samim tim i prihoda za budžet", poručuje on.

Kako kaže, ministri iz redova SNP-a su u više navrata kategorički odbili mogućnost smanjenja plata i penzija, koje je Parlament izglasao.

"Stoga Vaše optužbe predstavljaju nastavak niza neistina, na koje smo navikli od vas i vašeg odbačenog lidera Zdravka Krivokapića", kazao je Šćekić.

Sve plate, penzije i socijalna davanja će, kaže, biti isplaćena.

"Minimalne penzije će biti povećane na 270 eura, a to je ono što vi nijeste čak ni pomenuli, a kamoli sproveli. I sve to parama koje vi, bivši ministri, nijeste obezbijedili", poručuje Šćekić.

Navodi da od osnivanja pokreta Evropa Sad, senzacionalnim obećanjima pokušavaju da zavedu naivne i lakovjerne da glasaju za njih.

"Prestanite, jer su to obične bajke za malu djecu", zaključuje u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније