Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Aleksandra Jovančević / TVCG ]

31. 08. 2022. 06:40   >>  17:10

DVIJE GODINE OD IZBORA

Građani osjetili smjenjivost vlasti, bez toga nema demokratije

Prošle su dvije godine od parlamentarnih izbora na kojima je prvi put vlast smijenjena nakon uvođenja višestranačja u Crnoj Gori. Utisci i komentari su različiti, ali očekivanja su bila veća. Balša Brković za Dnevnik kaže da nakon dvije godine osjeća da su samo zamijenjene ekipe na terenu. Predrag Zenović ipak vjeruje da je 30. avgust Crnoj Gori donio smenjivost vlasti, ali odnio sigurnost.

U noći 30. avgusta, slavilo se u do tada opozicionim političkim štabovima. Tijesna, ali dragocjena pobjeda za sve one koji su 30. godina bezuspješno pokušavali da nadjačaju DPS u izbornoj trci. 

Dvije godine kasnije uvjerili smo se, poručuje Balša Brković, da dobijena utakmica ne znači i osvojeno prvenstvo.

"Prvi utisak da se ti nasi istorijski gabariti datuma brzo istroše, istanje, samo dvije  godine kasnije izbori od 30. avgusta ne nose nista više euforije nego sto su pobjednici emitovali a ne nosi ni nikakva druga značenja", kazao je Brković.

Ipak značaj 30. avgusta za Crnu Goru veliki je poručuje Predrag Zenović.

"Građani su konačno osjetili smjenjivost vlasti, a to je karakteristika bez koje demokratije nema,ukoliko vlast nije smenjiva onda se postavlja pitanje da li je društvo demokratski sposobno da li to društvo ima bilo kakve pretpostavke demokratske političke kulture", kazao je Zenović. Nakon dvije godine utisci i komentari su različiti, ali očekivanja svih nakon 30. avgusta bila su veća.

"Naprosto, kod najvećeg dijela ljudi imate osjećaj propuštene šanse", kazao je Brković. 

"To su procesi koji su nužni, euforija je prirodna za takvo stanje, za novootkirvene slobode, prelazak sa režima straha na režim nade i očekivanja i logično je da se prođu ti koraci, greške, lutanja između manjinske, tehničke, koncentracione Vlade da se eksperimentiše", kazao je Zenović.

Eksperimenti, poručuje Brković, možda nijesu uspjeli, ali jeste zamjena uloga i ekipa na terenu.

"Nakon ove dvije godine, gdje smo na vlasti imali druge ljude, moj utisak je da DPS nije partija, to je stanje svijesti, to je vrsta socijalne dijagnoze, jer meni ovi izgledaju kao oni", kaže Brković.

Iako je 30. avgust djelovao kao čist dobitak, smjenjivost vlasti donijela je i dozu neizvjesnosti.

"Izgubili stabilnost, taj režim koji poluautokratski bio je režim stabilokratije, koji je nosio izvjesnost i ako to uzme kao pozitivnu stvar kao dio te epohe, građani su to izgubili", kazao je  Zenović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније