Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

30. 08. 2022. 08:10   >>  08:46 1

RADOVIĆ ZA TVCG

Nastavljeno partijsko zapošljavanje, građani očekivali promjene

Dvije godine nakon promjene vlasti u Crnoj Gori građani su sa pravom zbunjeni i izgubili su povjerenje, jer su njihova očekivanja bila mnogo veća, smatra Milan Radović iz Građanske alijanse, gostujući u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”. Kaže i da imamo zapostavljene evropske integracije, ali i nastavak prakse partijskog zapošljavanja.

Ipak, kako ističe Radović, promjena vlasti nakon 30 godina, mora se ocijeniti kao nešto pozitivno.

Pored toga, kao pozitivnim u prethodne dvije godine, navodi i veću transparentnost u radu Skupštine i Vlade, a kako dodaje tu su i socijani programi i rad na boljem životnom standardu.

Među onim što nije bilo dobro navodi EU integracije koje su, kako kaže Radović, potpuno zapostavljene.

“EU integracije su bile dio priče naših zvaničnika, a u praksi to nije bio prioritet”, naveo je Radović i dodao da naredna vlada to pitanje mora staviti na prvo mjesto.

Među lošim aspektima navodi i to što nije došlo do profesionalizacije javne uprave.

“Sa politizacijom i partijskim zapošljavanjima je nastavljeno, bukvalno imamo svaki dan raspodjelu funkcija po dubini. Mislim da je to, uz EU integracije, ostavilo snažan pečat na građane i na njihova očekivanja, jer su očekivali da se promjeni praksa stara 30 godina”, naveo je Radović.

Kazao je i da nije unaprijeđenja saradnja sa civilnim sektorom, što kako dodaje, mora biti jedan od prioriteta neke naradene vlade.

Nakon pada i 43 Vlade političke elite, kako navodi, moraju da se uozbilje i otvore dijalog u kojem će prioritet biti reforma u pravosuđu i ispunjavanje EU standarda.

“Mislim da su građani sa pravom zbunjeni i da su izgubili povjerenje, jer su njihova očekivanja bila mnogo veća nego što smo imali rezultate u prethodne dvije godine i toga političke elite moraju biti svjesne”, naveo je Radović.

Radović smatra i da međunarodna zajednica mora aktivnije da se uključi u otvaranje dijaloga u Crnoj Gori.

"Crnoj Gori je potrebna stabina vlada, koja će sprovoditi reforme”, zaključio je Radović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније