Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

02. 08. 2022. 19:40 >> 20:24
19

KOVAČ ZA TVCG

Temeljni ugovor nećemo mijenjati, potpis u prvoj polovini avgusta

Temeljni ugovor sa SPC biće potpisan u prvoj polovini avgusta, kazao je ministar pravde Marko Kovač, gostujući u Dnevniku TVCG, ali nije mogao da precizira tačan datum potpisivanja tog akta. Naveo je i da će ugovor biti potpisan u Podgorici i kako je dodao to će vjerovatno biti "neka zgrada koja predstavlja administraciju".

Ne vidi potrebu da se bilo šta mijenja u tekstu Temeljnog ugovora, koji je Vlada usvojila.

“Osim određenih lektorskih izmjena ja ne vidim potrebu da se bilo šta mijenja u ovom tekstu Temeljnog ugovora”, kazao je Kovač.

Nije mogao da precizira kada će tačno ugovor biti potpisan. "Ja u ovom trenutku ne znam tačan datum potpisivanja ugovora, ali je činjenica da će biti u veoma kratkom roku, znači narednih dana”, naveo je Kovač.

Na pitanje da li će to biti u prvoj polovini avgusta, odgovorio je potvrdno. “Ja mislim da, da, sigurno”, poručio je Kovač.

Kovač kaže da su u prethodnom periodu pažljivo razmotrili sve sugestije koje su stigle na nacrt Temeljnog ugovora. Jedinu pravnu analizu, kako navodi, dostavila je HRA.

CANU je, kako kaže, u reagovanju problematizovao preambulu i ovlašćenja za uknjižbu. “U ostalom dijelu nijesmo imali druge pravne analize”, kazao je Kovač. 

Kazao je i kako smatra da je proteklo dosta vremena, da su razmijenjeni agrumenti i da su analizirajući sve primjedbe došli do zaključka da je u suštini tekst Temeljnog ugovora podoban i, kako dodaje, u skladu sa pravim poretkom Crne Gore i adekvatan za potpisivanje. 

Na pitanje kada će biti potpisan Temeljni ugovor, Kovač naveo je:

“Na to pitanje ja vam u ovom trenutku ne mogu dati odgovor, to je stvar tehničke prirode koja će vjerovatno biti riješenja u narednih nekoliko dana u koordinaciji između premijera i patrijarha u skladu sa njihovim obavezama i agendom, vjerovatno u narednih tri, pet 10 dana”, kazao je Kovač.

Smatra da je to pitanje premašilo značaj koji ima, i da je kako kaže, prilično ispolitizovano.

“U suštini, analizirajući tekst ugovora mi SPC nismo dali nijedno više pravo nego što imaju druge vjerske zajednice sa kojim su na ovaj način regulisani odnosi. Ja pozivam na mir na razum da ovo bude jedan događaj koji će predstavljati tekuću stvar u radu Vlade”, poručio je Kovač

Naveo je i da će ugovor biti potpisan u Podgorici i kako je dodao to će vjerovatno biti neka zgrada koja predstavlja administraciju.

Na pitanje koliko će nakon toga Vlada trajati, Kovač je poručio da svaka vlada treba da traje onoliko dugo koliko ispunjava svoje obaveze.

“Ova Vlada je formirana sa određenim ciljevima - da nas približi EU, da smanji socijalne nejednakosti da radi na podizanju standarda, na privlačenju stranih investicija, ja mislim da ova Vlada to radi”, naveo je ministar pravde i dodao da Vlada ostaje posvećena ispunjavanju obaveza iz EU agende.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније