Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

27. 07. 2022. 16:03 >> 16:02

MAROVIĆ NA SJEDNICI ODBORA

Vlada ima podršku evropskih partnera da ubrza pristupanje CG EU

Četrdeset treća Vlada je formirana da bi ubrzala proces evropske integarcije Crne Gore, a uspostavljanjem Ministarstva evropskih poslova, nakon deset godina pristupnih pregovora, koordinaciju smo podigli na viši nivo. Ministarstvo koordinira radom svih institucija i samom pregovaračkom strukturom, kazala je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović na 16. sjednici Odbora za evropske integracije.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Marović je kazala da aktuelni momenat ide na ruku Crnoj Gori, prije svega zato što Vlada ima podršku evropskih partnera.

"Ona je najinkluzivnija do sada i svi signali koje dobijamo jeste da, bez obzira na različitite orijentacije političkih partija koje su u samoj Vladi, postoji jedinstvena želja i cilj svih partija da ubrzamo proces evropske integarcije i to je na prvom mjestu prioriteta Vlade", kazala je Marović.

Drugi bitan faktor, kako je poručila, predstavlja geopolitički kontekst koji podrazumijeva rat u Ukrajini i zbog čega Crna Gora neće imati olakšice na putu evropskih integracija, ali da EU ima drugačiji tretman u odnosu na države kandidate, da je prisutnija na terenu i ozbiljnije shvata cijelu situaciju koja je nastala uslijed rata u Ukrajini.

Treći element, bitan za Crnu Goru, kako je kazala potpredsjednica Vlade je da je procesu proširenja potrebna neka vrsta revitalizacije, te da svi posmatraju Crnu Goru koja je najviše odmakla u procesu, kao potencijanu uspješnu priču koja je potrebna i samoj Evropskoj uniji da bi pokazala da je proces proširenja živ.

"Marović je kazala da je u prethodnih skoro stotinu dana rada Vlade napravljen mini akcioni plan za rješavanje preostalih obaveza u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 sa vremenskim okvirom do 1. oktobra. Istakla je da je uspostavljen Savjet za vladavinu prava koji ima i predstavnika NVO sektora, i započeta rekonstrukcija kompletne pregovaračke strkture", navodi se u saopštenju.

Kako je kazala, na sljedećoj sjednici Vlade se očekuje donošenje odluka o pregovaračkoj strukturi, kao i o radnim grupama za poglavlja 23 i 24, dok će ostale odluke biti donijete u septembru.

"Sam princip po kojem cijeli ovaj proces rekonstruišemo i ubrzavamo jeste da vrednujemo princip zasluga. Stručnost nam je na prvom mjestu. Želimo da čuvamo institucionalnu memoriju, želimo da zadržimo sve one kadrove koji su od početka u samom procesu pregovora, ali naravno, cilj nam je da dovedemo i mlade kadrove koji će ovaj proces izvesti do kraja i koji će unaprijediti samu pregovaračku strukturu", kazala je Marović.

Govoreći o sprovođenju Ipe, Marović je kazala da je usvojen okvirni sporazum za korišćenje Ipa III sredstava, kao i da su imenovani Nacionalni IPA koordinator i nacionalni službenik za ovjeravanje .

"Kada je riječ o inicijativi 'Otvoreni Balkan', potpredsjednica je istakla da će Ministarstvo evropskih poslova biti koordinator radne grupe, te da je u toku proces identifikacije institucija koje će da čine Radnu grupu, a biće raspisan i konkurs za dva predstavnika NVO-a", zaključuje se u saopštenju Vlade.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније