Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

24. 07. 2022. 07:00   >>  07:40 5

PANTELIĆ ZA PORTAL

"Na Balkanu političari rijetko kada ne propuste priliku da propuste priliku"

Bez krupnih rezova u pravosuđu i bez političke i medijske podrške tužiocima i sudijama da rade po zakonu i savjesti u Crnoj Gori se neće mnogo toga promijeniti, kazao je u razgovoru za Portal RTCG novinar Željko Pantelić. Kako je rekao, to je vrlo dug proces, potrebni su novi tužioci i sudije a oni se ne stvaraju preko noći.

Osvrćući se na političku situaciju u Crnoj Gori, Pantelić nam je rekao da koliko je DPS ulagao da objasni svom biračkom tijelu zašto ruši Vladu zbog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom toliko je Sizifovski posao za njih da objasne međunarodnim partnerima zašto ruše Vladu koja treba da odradi niz važnih poslova zajedno sa parlamentom da bi ubrzali evropske integracije. 

"I to zbog ugovora sa jednom vjerskom organizacijom koji može uvijek da bude dorađen ili popravljen. Mijenjaju se i ustav i zakoni, a kamoli ugovori koji moraju da budu, s druge strane, uvijek u skladu sa zakonom. Zato mislim da DPS sada pokušava da spasi obraz pred svojim biračima, ali i da pokažu međunarodnim partnerima da su pouzdani, da drže riječ koju su dali kada su u pitanju evropske integracije Crne Gore. U DPS-u su, čini mi se, sami sebe doveli u nezgodnu situaciju kada su rekli da su protiv Temeljnog ugovora jer nije dio evropske agende i nije prioritet. Tako da se postavilo logično pitanje: zašto onda rušite Vladu oko nečega što nije prioritet i nije dio agende za oživljavanje evropskih integracija", istakao je Pantelić. 

Kako je naglasio, imajući u vidu sve to, realno je da će DPS pokušati da odugovlači sa potpisivanjem Temeljnog ugovora, i na taj način da se opravda odugovlačenje u vezi inicijative za obaranje Vlade.

"Tim prije što bi, čini mi se, za DPS bilo politički samoubistvo da podnesu inicijativu a da nemaju 41 siguran glas za rušenje Vlade. Takođe, biračko tijelo URA je moglo da proguta saradnju sa DPS-om, ali članstvo Demokratske Crne Gore to ne može. Tako da bi za Aleksu Bečića bila katastrofalna odluka da podrži inicijativu DPS-a. To, uostalom, pokazuje podrška koju ima SNP u biračkom tijelu od kada je ušao u Vladu koju podržava bivša višedecenijska vladajuća partija", naglasio je Pantelić.

Govoreći o nedavnim učincima Crne Gore na polju vladavine prava, naš sagovornik ističe da je opipljivih rezultata svakako bilo, i to pred očima cijele javnosti, ali to nije dovoljno.

"Ono što u Evropskoj uniji očekuju su pravosnažne presude, hapšenja i otvaranje procesa. Akcije se pozdravljaju ali to je samo prvi korak. Konkretni benefiti se mogu očekivati tek kada budemo imali pravosnažne presude. Iskustvo sa istočnoevropskim članicama je indikativno. Borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i zloupotreba službenog položaja je duga, teška i iscrpljujuća. Ne završava se sa par spektakularnih hapšenja, zaplena ili naslovima u medijima, ona mora da traje godinama i da kao epilog ima prvosnažne presude. Samo su pravosnažne presude relevantan dokaz da je zemlja kandidat za EU odradila svoje zadatke", naveo je Pantelić.  

Komentarišući slučaj "Pandora papiri" i može li ga Crna Gora rasvijetliti, Pantelić smatra da se bez krupnih rezova u pravosuđu i bez političke i medijske podrške tužiocima i sudijama da rade po zakonu i savjesti neće mnogo toga promijeniti.

"To je vrlo dug proces, potrebni su novi tužioci, sudije a oni se ne stvaraju preko noći, potrebne su godine a pravosudni sistem u Crnoj Gori je prilično kompromitovan od vrha do dna", naglašava Pantelić. 

Na pitanje da li i dalje misli da će se predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović povući iz državne i partijske politike, kao što je nedavno objavio u autorskom tekstu, Pantelić kaže da to nije njegov stav i da on to ne misli. 

"Samo sam prenio ono što su mi rekli moji izvori u Evropskoj uniji. Pokazaće se da li je meni rečena neistina ili se predsjednik Đukanović nije držao date riječi. U svakom slučaju, zahvaljujući sticaju okolnosti predsjednik Đukanović ima mogućnost da odigra važnu ulogu u još jednom dijeljenju karta, a to nije bilo baš tako sigurno prije dvije godine. I od njega zavisi da li će ih odigrati u interesu Crne Gore, odnosno da li je zaista evropski političar koji mirno prihvata sud građana čak i po cijenu da prođe kao Berluskoni ili Sarkozi ili će da bira istočnjački model kao Boris Jeclin koji uporno traži svog Putina koji će njemu i njegovoj porodici garantovati imunitet", ističe Pantelić. 

Po njegovom sudu, Crna Gora može da ubrza svoj put ka Evropskoj uniji, ali je nerealno očekivati da se kvalifikuje za članstvo u sledećih par godina.

"Bilo bi fantastično da se sve promijeni nabolje tako evidentno da Crna Gora položi sve ispite na evropskom putu, ali istorija nas uči, kako to često čujemo, da na Balkanu političari rijetko kada ne propuste priliku da propuste priliku. Umjesto što se insistira non stop na dobijanju datuma ili davanju nekog okvirnog vremena za članstvo u EU, bolje se fokusirati na realizaciju reformi", istakao je Pantelić.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније