Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

21. 07. 2022. 08:40 >> 18:43
2

KOPRIVICA

Vjerujem da će Ustavni sud poništiti odluku o odgađanju izbora

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je kako očekuje da Ustavni sud Crne Gore poništi odluku o odgađanju lokalnih izbora u 14 crnogorskih opština koji su zakazani za 23. oktobar. Na taj način, kako je rekao, sud bi poslanicima dao "vaspitnu mjeru", da im više nikad ne padne napamet da donose odluke koje su, kako je ocijenio, podrivanje demokratije. Ustavni sud je danas trebalo da odlučuje o tom pitanju, ali je sjednica odgođena.

Koprivica je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG podsjetio kako je odgađanje izbora u 14 gradova neustavno i nezakonito, te da smo sada dobili "podrivanje demokratije od sopstvenih poslanika".

"To je veoma loš put koji nije samo vezan za izbore, nego je vezan i za nelegalne izbore predsjednika opština i gradonačelnika u mnogim lokalnim jedinicama. Dakle, prije ili kasnije svi će biti nelegalno izabrani jer te opštine moraju da imaju predsjednike do izbora i formiranja novih lokalnih uprava", rekao je Koprivica.

Napominje kako je Ustavni sud neblagovremeno djelovao, te da je to trebalo da učini deset dana nakon odluke i da se ne desi ovo što se desilo.

"Kad se već desilo, dobro je da Ustavni sud to poništi. Vjerujem, neću ni da razmišljam o drugoj opciji, vjerujem da je to potpuno jasno kao dan. Očekujem da odluka Ustavnog suda bude poništavanje odgađanja izbora. I ono što bi mi željeli i sugerisali da bude je i poništavanje ovog nelegalnog izbora predsjednika opština i gradonačelnika", rekao je Koprivica.

On je kazao i da je održavanje vanrednih parlamentarnih, zajedno s lokalnim izborima u 14 gradova, jedna od opcija koja je na stolu, navodeći kako je ipak većinska volja da se kriza riješi bez izlaska na birališta.

Postoje, kako je rekao, politički subjekti koji su nagovještavali to kao mogućnost: "Međutim, kako mi vidimo stvari, čini mi se da postoji značajno većinska volja da se ovo pokuša riješiti bez izbora".

"Ako posmatrate izjave svih aktera, mislim da se ide u tom pravcu, što naravno ne znači da se to ne može i desiti. Samo pravim neku vrstu procjene, ako je to moguće, da će se to pokušati riješiti na drugi način", rekao je Koprivica, navodeći kako svi u Crnoj Gori žele da se desi dogovor oko pravosuđa.

Neizvjesna jesen i zima su, kako je naveo, teme kojima bi politčari trebalo da se bave.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније