Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

14. 07. 2022. 13:11   >>  13:17 2

TIMONIJE

"Ostaviti po strani toksična identitetska pitanja"

Ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timotije zabrinut je zbog aktuelne situacije u našoj zemlji i smatra da bi trebalo ostaviti po strani neka identitetska pitanja koja su, kako kaže, toksična. Ukoliko Crna Gora ostane na svom evropskom putu i ne dozvoli da je određene stvari pomjere ili skrenu s puta, članstvo u EU se može ubrzati, dodaje on. Kada je riječ o ekonomskoj saradnji, ističe da su francuska preduzeća zainteresovana za ulaganja u crnogorske aerodrome.

„Profesionalno sam pratio ovaj region od 1994. godine tako da sam mogao sve da vidim, najprije ono što je bilo tragedija i od tada sam mnogo razmišljao o korijenima svega, o uzrocima svega toga, ali naravno i o rješenjima. I sve nas to negdje uči da moramo biti skromni i da naučimo da ponekad ona laka rješenja ili koja se čine lakšim, stvaraju teške situacije“, kaže u intervjuu za Crnogorski portal ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije.

Ambasador Timonije inače dobro poznaje ove prostore jer je prije Podgorice bio diplomata u Beogradu, Skoplju i Prištini.

“Drugi aspekt u odnosu na ovu temu je odnos prema istoriji. Istorija predstavlja ono što se zaista dogodilo, odnosno činjenice, ali istoriju čini i ono što je u sjećanjima naroda. Tu, takođe, spadaju manipulacije na svakodnevnom nivou od strane političkih snaga. Međutim s druge strane i ta neka sjećanja koja se tiču prošlosti i odnosima na prošlost ostaju i dalje vrlo izražena i ono predstavlja oružje demokratskih suočavanja”, kazao je on.

U centru diplomatije kako smatra, jeste pomirenje, s jedne strane balkanske istorije koja je usmjerena na prošlost, a sa druge strane evropske istorije koja je okrenuta budućnosti.

“Mi to pokušavamo da uradumo oslanjajući se na ideju Evrope, odnosno evropsku nadu. Sa naše strane to povlači neophodnost razumijevanja i blagonaklonosti, a sa druge strane Balkana to povlači neophodnost određenih žrtvovanja.To podrazumijeva da se ostave po strani neka identitetska pitanja koja su toksična i koja su naravno sastavni dio postojanja”, kazao je Timonije.

Za sve ovo je potrebno vremena i intenzivni rad.

“To bi bio rezime nekog mog diplomatskog iskustva ovdje u regionu. Neko drugi bi mogao da izvuče neke druge zakljčke, ali ono što je činjenica jeste da ćemo vrlo teško realizovati evropski projekat, ukoliko po strani ostavimo Balkan. I stoga treba raditi, tako da je to smisao mog mandata ovdje u Podgorici”, navodi on.

Francuska polaže velike nade u manjinsku vladu

Timonije je kazao da polažu veliku nadu u manjinsku Vladu.

“Jer nakon izbora koji su bili 2020. imali smo Vladu koja je, nažalost, veoma teško mogla da se snađe u reformama tako da se sada nadamo da će ova nova manjinska vlada, koja je više inkluzivna, omogućiti da se pređu neophodni koraci, kako bi došli do minimuma funkcionisanja institucija i sistema u Crnoj Gori”, naveo je on.

Tu, kako objašnjava, misli na oba čuvena poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava.

“I nedavno istraživanje je pokazalo da su Crnogorci svjesni toga jer su istakli da su glavna prepreka na evropskom putu pravosudni sistem i korupcija. Mi smo se nadali da će sporazum različitih partija omogućiti da manjinska vlada realizuje ono što nažalost prethodna nije mogla”, kazao je on.

Ističe da smo sada suočeni sa jednom novom krizom pa “možemo da zapitamo da se možda ne radi o nekom nesporazumu jer svi elementi, sve stavke su bile poznate”. “Očigledno je da su neke partije istakle svoju crvenu liniju do koje se može ići dalje, druge su imale svoje uslove i premijer je pokušao da pronađe neku ravnotežu. Znali smo da je to na krhkim osnovama i znali smo da postoji prvi problem koji se tiče usaglašavanja, a drugi problem su vremenski rokovi”, kazao je on.

Ističe da je neophodno da se oba pristupa nađu u istoj tački.

“Mi sa naše strane u Evropi treba da shvatimo da su neke teme koje su simboličnog karaktera važne za vas, a vi sa naše strane treba da shvatite, da biste pristupili tim temama i riješili da to ne ide preko sukobljavanja več preko slaganja i da postoje neke teme koje jedino možemo riješiti tako što ćemo preko njih preći helikopterom”, navodi se u saopštenju.

Bez komentara na izjavu Abazovića u Srebrenici

Timonije nije želio da komentariše izjavu premijera Dritana Abazovića u Potočarima.

“Mislim da je on sam pojasnio to što je neophodno da se pojasni i ne bih sad išao sa nekim procesom protiv njega”, kazao je on.

Primijećeno nazadovanje, ne napredovanje na putu ka EU

Ukoliko Crna Gora ostane na svom evropskom putu i ne dozvoli da je određene stvari pomjere ili skrenu s puta stvari se mogu ubrzati u korist Crne Gore, kazao je on.

“Jer ono što smo vidjeli posljednjih dana negdje nas navodi da više mislimo o nekoj vrsti nazadovanja, a ne napredovanja na tom putu. Ja više brinem o aktuelnoj situaciji koja mi se čini opasnom nego o datumu članstva u EU. Te stvari treba završavati redom”, kazao je Timonije.

Dodaje da je činjenica da je Crna Gora dalje lider za članstvo u EU.

“Ali članci su joj krhki tako da treba da se osnaže i onda ćemo vidjeti da li će brže stići do cilja. Postoje opasnosti, ako forsiramo ritam treba voditi računa da se ide dobrim ritmom. Ja vidim mnogo mladih ljudi koji su vrlo aktivni, koji žele da promijene stvari, a čini mi se i da građani ne izgledaju zadovoljno, makar oni sa kojima se ja susrijećem, zato njih treba više slušati”, kazao je on.

Investitori zainteresovani za ulaganja u Aerodrome CG

Francuski ambasador kazao je da u perspektivi imaju velike investitore.

“U najavi imamo jedno veliko gradilište u Bijeloj na kojem radimo remedijaciju tla, to je francusko preduzeće Valgo. Sada bi to preduzeće htjelo da od tog posla napravi jednu regionalnu bazu, a znamo koliko je u stvari ta tema od značaja za cijeli region. Postoji zainteresovanost francuskih preduzeća za aeodrome u Crnoj Gori, jer ono što je očigledno je stanje u kojem se nalaze aerodromi u CG ne mogu da odgovore turističkim potrebama niti po kvalitetu niti po kvantitetu, tako da u tom dijelu očekujem odluke Vlade”, kazao je on.

Francuska preduzeća očekuju jednu Vladu koja će biti funkcionalna i koja će donositi odluke Vlada koja će raditi po striktnim transparentnim normama poslovanja.

“Skoro dvije godine bilo je dosta najava u tim oblastima, čak i pozitivnih signala koji su bili pozdravljeni, sada očekujemo da se donese odluka, a investitori ne mogu beskrajno čekati”, kazao je on.

Istakao je da pritom ne misli samo na francuske investitore.

“To je pozicija svih stranih investitora, ali što se tiče francuskih investitora oni su vrlo zainteresovani za Crnu Goru, sa simpatijama gledaju na nju i i imaju utisak da Crna Gora teško ali ipak ide ka EU i sa puno pažnje prate dešavanja i nadaju se da neće ponovo ići u krug nesigurnosti koji bi bi bio nepovoljan za poslovanje”, istakao je ambasador.

Kaže da su najviše zainteresovani za električnu energiju i sve što je vezano za zelenu energiju i turizam jer je u najširem smislu riječi to najjača strana ekonomije u Crnoj Gori.

“Kada je riječ o barijerama u poslovanju, od investitora sam shvatio da su uočili da su neke stvari lakše od 2020. godine, u pogledu transparentnosti. To je možda rezultat reformi koje godinama traju ili možda jednostavno rezultat političke smjene ili možda sada nova adminstracija više vodi računa o poštovanju zakona jer je očigledno da su smjene vlasti moguće. Sada imamo drugačiju klimu, pri tome ne želim nikoga da optužujem nego su to činjenice”, kazao je on.

Ono na što se žale je što se administracija ponekad plaši da donese odluku, a sa druge strane postoji i onaj arbitralni dio.

“To su oni ostaci arbitralne administracije odnosno negdje da administracija radi onako kako želi, a budući da je pravosudni sistem takav kakav je, u tom dijelu je bilo nekih prigovora. Činjenica je bila  da bi se ostvarila saradnja moralo se ići preko određenih preduzeća kada je to bila olakšavajuća okolnost. Francuska preduzeća žele da procedure budu brže, da se brže odgovara na javne nabavke, tendere, da bude više transparentnosti”, zaključio je Timonije.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније