Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

14. 07. 2022. 11:19 >> 11:17
2

REAGOVANJE BS

"CG u kojoj 'Leleču Turci i kukaju bule' nije građanska i antifašistička"

Crna Gora u kojoj „Leleču Turci i kukaju bule“ nije Crna Gora 13. jula, nije Crna Gora 21. maja, nije antifašistička Crna Gora i nije građanska Crna Gora koja teži članstvu u Evropskoj uniji, saopšteno je iz Bošnjačke stranke. Oni su povodom incidenata koji su se desili u Nikšiću tokom proslave Dana državnosti tražili od nadležnih da procesuiraju krivce , a Ministarstvo unutrašnjih poslova da utvrdi odgovornost za eventualne propuste u obezbjeđenju najavljenog javnog skupa.

“Sinoćni događaji u Nikšiću, kada je tokom proslave 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, grupa nacionalosta i ekstremista, pjevajući pjesme fašističkog sadržaja koje slave i pozivaju na silovanja i ubijanja ljudi zbog pripadnosti drugoj naciji ili religiji, veoma su uznemiravajući i zabrinjavajući i pozivaju na hitnu reakciju državnih organa, ali i cijele antifašističke zajednice u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Oni navode da zadnje stubove odbrane od ove pojave čine  prepoznavanje fašizma u radnjama pojedinaca i grupa i jasna, brza i nedvosmislena reakcija državnih organa.

“Uz efikasna suđenja sa oštrom kaznenom politikom i konstanstne aktivnosti civilnog i javnog sektora na izgradnji kolektivne sviiesti o opasnosti fašizma i svake tolerancije na fašizam, koja je sredinom prošlog vijeka iznjedrila najveće zločine i strahote ljudske civilizacije”, naveli su u saopštenju.

U multietničkoj i multivjerskoj, građanskoj, evropskoj i antifašističkoj Crnoj Gori nema i ne smije biti mjesta takvoj ideologiji, navode oni.

“Jer Crna Gora koja toleriše takve ideologije nije Crna Gora za koju smo se svi zajedno borili 13. jula, niti 21. maja”, navodi se u saopštenju.

 Pozivaju nadležne organe da hitno reaguju i procesuiraju vinovnike jučerašnjih dešavanja u Nikšiću.

“Sa posebnim akcentom na krivična djela kojima se izaziva nacionalna, rasna i vjerska mržnja, uz podsjećanje da su pojedine odluke tužilaca i sudova u vezi sa krivičnopravnim gonjenjem pojedinaca za ova krivična djela pokazala manjak volje da se stvari nazovu pravim imenom, što ne doprinosi borbi protiv fašizma i nacionalne i vjerske mržnje i netolerancije u Crnoj Gori”, kazali su u saopštenju.

Takođe, pozivaju nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova da utvrde odgovornost za eventualne propuste u obezbjeđenju najavljenog javnog skupa u Nikšiću.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније