Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ T.G. ]

08. 07. 2022. 22:29 >> 22:39

OKRUGLI STO NA PARLAMENTARNOM

Pomak u pravosuđu moguć do 31.jula, tužilaštvo glavni izazov

Pomak u pravosuđu može biti ostvaren do kraja jula ali ključni politički akteri moraju pokazati istinsku volju da se dođe do kompromisa i da se riješi pitanje VD stanja u sudstvu i tužilaštvu, rečeno je u emisiji "Okrugli sto - parlament u studiju" večeras na Parlamentarnom kanalu. Gosti su bili Danijel Živković, šef poslaničkog kluba DPS Crne Gore, Milosava Paunović, poslanica Socijalističke narodne partije i Predrag Bulatović, poslanik Demokratskog fronta.

Živković je rekao da se mora sjesti za sto i razgovarati o pitanju reforme pravosuđa, a posebno i po pitanju reforme izbornog zakonodavstva. On je kazao da treba iskoristiti predstojeću godinu za rješavanje važnih pitanja, posebno imajući u vidu narušenu međunarodnu bezbjednosnu arhitekturu, i očekivanu recesiju. 

"Crnu Goru očekuju važni izazovi, i na tom planu je potrebno razgovarati i raspravljati o najboljim rješenjima", rekao je Živković. 

On je upozorio da je ranija većina mijenjala neke zakone s ciljem da direktno politički kontroliše određene institucije. 

"Mišljenje Venecijanske komisije, u tom smislu veoma važno upozorenje, nije do kraja implementirano u zakonu o državnom tužilaštvu", naglasio je Živković. 

On je rekao da rukovodstvo tužilaštva ima podršku DPS-a, sve dok rade u skladu sa Ustavom i zakonom, i dok ne potpadaju pod uticaj senzacionalizma i ostrašćenih politikanstkih zahtjeva jednog dijela političke i medijske scene. 

Bulatović je naglasio da je DF tu za dijalog, i da nikoga ne treba isključiti iz političkog i parlamentarnog života. Naveo je da je posebno važno govoriti i o reformi izbornog zakonodavstva, imajući u vidu zahtjeve da se održe prijevremeni parlamentarni izbori. Takođe, kako je naglasio, reforme moraju biti takve da pokažu jasan iskorak u odnosu na period od prije smjene vlasti u avgustu 2020. godine. 

"Tehnički sve može biti završeno do 31.jula, ali potrebna je politička volja od svih aktera", naglasio je Bulatović. 

On je rekao da će predstavnici tužilaštva, posebno vrhovni tužilac Maja Jovanović i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, za desetak dana biti u parlamentu i javno odgovarati na sva pitanja koja interesuju poslanike. 

Kako kaže, slučaj dokumenata Europola i policajaca Petra Lazovića i Ljuba Milovića je posebno važan i bitno je da je Novović taj slučaj drži otvorenim, za razliku od Milivoja Kantića. 

Navodi da je reforma pravosuđa ključni cilj. 

"Niko nema pravo da sprovodi blokadu", naglasio je Bulatović. 

On je rekao da se može razmotriti i mogućnost da se preispitaju i ustavna rješenja o izboru vrhovnog tužioc, to jest, o dvotrećinskoj većini.

"DF je spreman da uđe u proces izbora vrhovnog državnog tužioca", kazao je Bulatović. 

Paunović je istakla da reforma pravosuđa nužnost i da je to jedan od prioriteta za parlament i političku javnost u Crnoj Gori. Ona je kazala da SNP insistira na snažnijoj borbi protiv kriminala. 

"Sam početak rada Maje Jovanović i Vladimira Novovića uliva povjerenje i to sam i kazala u parlamentu. Želim da vjerujem da će idući put imati neke nove informacije o slučaju koji je poznat kao dokumentacija Europola. Imaju našu podršku, da tako kažem", navela je Paunović. 

Kako je istakla, jedini kandidat koji se javio na raniji konkurs, Dražen Burić, je kandidat koji je kritikovan i o čijem je radu već govorila u parlamentu. Naglasilla je da pitanje tužilaštva treba rješavati, imajući u vidu izazove na putu ka EU. 

"Ne može se govoriti o hapšenjima ili velikim akcijama, a ni predmeti nisu formirani. Dakle, manimo se politikanstva a bavimo se realnim pitanjima", rekla je Paunović.

Ona je rekla da se zalaže za dogovor svih aktera, i nada se da će Parlamentarni dijalog o ovim temama donijeti konkretne rezultate. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније