Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

07. 07. 2022. 16:44   >>  16:41

ODGOVOR BOGDANOVIĆU

"Mandat predsjednika skupštine traje koliko i njen mandat"

Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano da mandat predsjednika skupštine traje koliko i mandat skupštine, saopštio je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

On je to naveo u odgovoru na otvoreno pismo predsjednika kluba poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića.

"Kao što vam je poznato, Skupština Crne Gore usvojila je, na predlog grupe poslanika, Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je, odredbom člana 1 propisano da će se izuzetno od odredbe člana 37 stav 1 ovog zakona prvi naredni izbori za odbornike u skupštinama opština: Pljevlja, Rožaje, Plav, Tivat, Budva, Plužine, Žabljak, Bijelo Polje, Šavnik, Bar, Danilovgrad, Kolašin, Glavni grad Podgorica i u skupštini opštine Golubovci u okviru Glavnog grada u skladu sa ovim zakonom, održati najkasnije do 30. oktobra 2022. godine", naveo je Dukaj.

Ukazao je da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika, između ostalog, propisano da mandat odbornika prethodnog saziva prestaje danom potvrđivanja mandata odbornika novog saziva.

"Imajući u vidu ovakva zakonska rješenja neophodno je obezbijediti uslove za nesmetano funkcionisanje lokalnih samouprava u cilju zaštite javnog interesa i ostvarenja Ustavom zajemčenog prava na lokalnu samoupravu", saopštio je Dukaj.

Povodom navoda Bogdanovića da je predsjedniku Skupštine opštine Plužine Petru Mitiću prestao mandat, Dukaj je kazaoda je Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano da mandat predsjednika skupštine traje koliko i mandat skupštine. Kako je dodao, iz toga proizilazi da je i predsjednik Skupštine opštine Plužine mogao da sazove sjednicu Skupštine opštine.

"U odnosu na Vaše navode, a koji se odnose na izbor predsjednika opštine, ukazujemo da je Zakon o lokalnoj samoupravi uredio i to pitanje. Naime, ovim Zakonom propisano je da predsjednika opštine bira skupština. Takođe, propisano je da će se u slučaju prestanka mandata predsjedniku opštine, izbor predsjednika opštine izvršiti najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka mandata", kazao je Dukaj.

Takođe, naveo je da je Ministarstvo javne uprave, u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti, vrši nadzor nad radom skupština opština u pogledu primjene Zakona o lokalnoj samoupravi, između ostalog, i u pogledu održavanja sjednica.

"U tom smislu, Ministarstvo je 28. juna 2022. godine, pokrenulo postupak upravnog nadzora u pogledu sazivanja i održavanja sjednica u opštini Plužine. U okviru tog nadzora Skupština opštine Plužine obavijestila je Ministarstvo javne uprave da je sjednica Skupštine opštine sazvana za 21. jul 2022. godine", reako je Dukaj.

Naglasio je da su skupštine opština nadležne da u skladu sa zakonom izaberu predsjednike opština, a u konkretnom slučaju na Skupštini opštine Plužine je da odlučuje o izboru Predsjednika opštine.

"U pogledu zakonitosti odluka o izboru predsjednika opština, Ministarstvo javne uprave nema nadležnost, već se njihova zakonitost može preispitivati od strane Upravnog suda", dodao je Dukaj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније