Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 07. 2022. 06:51 >> 07:09
2

SASTANAK PARTIJA

Svi za dijalog oko deblokade pravosuđa, Demokratama sporan termin

Lideri političkih partija već u petak bi se mogli naći za istim stolom ukoliko se odazovu pozivu predsjednice parlamenta na sastanak o deblokadi pravosuđa. Svoj dolazak su potvrdili iz URE i DF-a, dok se još ne zna da li će doći i Demokrate. Da li će se pozivu odazvati DPS i SDP nijesmo uspjeli da saznamo.

Kao što je i najavila, predsjednica Skupštine Danijela Đurović liderima parlamentarnih partija uputila je poziv na sastanak koji je zakazala za 8. jul, sa početkom u 9 časova. Glavna tema biće dogovor o imenovanjima u pravosuđu, a u plavom salonu u petak biće i predstavnici Ure.

"Građanski pokret URA će se odazvati tom pozivu i vrlo je moguće da će ukoliko mu to dozvole obaveze da će na tom sastanku učestvovati premijer u ime GP URA. Mi očekujemo da se dogovor postigne ako ne odmah u petak, u narednom periodu zbog toga što imamo izazove koji su pred nama koji bi mogli Crnu Goru da dovedu do presedana kakav nijesmo imali priliku da vidimo", kazao je Zoran Mikić iz GP URA .

Jedan od presedana mogao bi da bude nefunkcionalnost Ustavnog suda. Ubrzo se mora postići dogovor i oko Sudskog savjeta, a pod znakom pitanja je i izbor VDT-a. Sve su to razlozi zbog kojih će sastanku lidera u petak prisustvovati i Andrija Mandić iz DF-a.

"Ono što mi kao parlament moramo da uradimo jeste da prošto pokrenemo te stvari sa mrtve tačke, a one se apsolutno jedino mogu pokrenuti dogovorom. Mi smo tu da se dogovaramo i nadamo se i da su druge političke strukture na istom fonu", kazao je funkcioner DF-a Jovan Vučurović.

Za dijalog su i Demokrate. Ali samo ukoliko se on, kako poručuju zasniva na iskrenim namjerama i opredjeljenju da se izaberu samo najbolji. Napominju da to pripada skupštinski odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu koji ovih dana saslušava kandidate za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

"Ukoliko se izmješta fokus i ukoliko se odboru oduzima centralno mjesto dijaloga. Nipodaštavaju se kandidati za članove sudskog savjeta. Sve ono što je poziv na dodatni dijalog shvatićemo kao dupunu toga, i mi jesmo spremni za te dopune i spremni smo za dijalog uvijek", rekao je poslanik Demokrata Momo Koprivica.

Međutim, on upozorava da je termin za koji je zakazan sastanak i više nego sporan.

"Jer se na taj način šalje opet šalje loša poruka kandidatima da se u sred saslušanja dok oni daju odgovore, dok ih mi pitamo pravi jedan dogovor na nivou lidera partija. Ne smiju kandidati ni u jednom momentu da se osjete da su dekor", istakao je Koprivica.

Dekor nijesu, i neće biti nijedan od kandidata za bilo koju funkciju u pravosuđu, poručio je nedavno premijer Dritan Abazović. Ipak, pomaka mora biti što prije, a on očekuje neka imenovanja i 31. jula.

"Ja se ne bih baš vezao za sve te rokove, ali bih i mi bismo voljeli da se dogovor postigne u neko dogledno vrijeme i da dogovora dodje jer je on apsolutno neophodan", kazao je Vučurović.

"Do ove, uslovno rečeno, ljetnje pauze. Mislim daje realno da izaberemo Sudski savjet, a da otvorimo dijalog oko VDT.-a na pun mandat, pošto je godnama unazat VDT u VD stanju i da pokrenemo pod hitno postupak izbora sudija Ustavnog suda", rekao je Mikić.

Ranije su i SDP-a pozivali na dijalog oko deblokade pravosuđa, a to je prioritet i ostalih političkih partija. Da li će, i ko sjesti za pregovarački sto, i da će i kada dogovor biti postignut javnost će saznati uskoro.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније