Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

01. 07. 2022. 12:09 >> 12:11
1

STRATEŠKI KONCEPT ALIJANSE

Region Zapadnog Balkana od strateškog značaja za NATO

Zapadni Balkan i region Crnog mora su od strateškog značaja za NATO, navodi se u tekstu Strateškog koncepta alijanse za 2022. Dokument je usvojen na Samitu u Madridu 29. i 30. juna 2022. godine. U cjelosti je objavljen na sajtu Alijanse.

"Nastavićemo da podržavamo evroatlantske težnje zainteresovanih zemalja u ovim regionima. Pojačaćemo napore da ojačamo njihove sposobnosti da se bave različitim prijetnjama i izazovima sa kojima se suočavaju i povećaćemo njihovu otpornost na zlonamjerno miješanje i prinudu trećih strana. Radićemo sa partnerima na rejšavanju zajedničkih bezbjednosnih prijetnji i izazova u regionima od strateškog interesa za Alijansu, uključujući Bliski istok i Sjevernu Afriku i regione Sahela", piše u dokumentu. 

Kako se tvrdi, Indo-Pacifik je važan za NATO, s obzirom na to da dešavanja u tom regionu mogu direktno uticati na evroatlantsku bezbjednost.

"Ojačaćemo dijalog i saradnju sa novim i postojećim partnerima u Indo-Pacifiku kako bismo se uhvatili u koštac sa međuregionalnim izazovima i zajedničkim bezbjednosnim interesima. ​​NATO treba da postane vodeća međunarodna organizacija kada je u pitanju razumijevanje i prilagođavanje uticaja klimatskih promjena na bezbjednost. Alijansa će predvoditi napore za procenu uticaja klimatskih promjena na odbranu i bezbjednost i rješavanje tih izazova", navedeno je u tekstu Strateškog koncepta alijanse za 2022.

Ističe se da vojno jačanje Moskve, uključujući regione Baltičkog, Crnog i Sredozemnog mora, zajedno s ruskom vojnom integracijom sa Bjelorusijom, dovodi u pitanje bezbjednost i interese Alijanse.

"NATO ne traži konfrontaciju i ne predstavlja prijetnju po Rusku Federaciju. Nastavićemo da na ruske prijetnje i neprijateljske akcije odgovaramo na jedinstven i odgovoran način. Zlonamjerne hibridne i sajber operacije NR Kine i njena konfrontirajuća retorika i dezinformacije ciljaju saveznike i štete bezbjednosti Alijanse. Kina nastoji da kontroliše ključne tehnološke i industrijske sektore, kritičnu infrastrukturu i strateške materijale, te lanci snabdijevanja. Koristi svoju ekonomsku polugu da stvori strateške zavisnosti i pojača svoj uticaj. Nastoji da podrie međunarodni poredak zasnovan na pravilima", navedeno je u dokumentu NATO. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније