Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ I. P. ]

22. 06. 2022. 14:44 >> 14:42

NA SAJTOVIMA OIK-A

DIK: Objavljivaće zapisnike o radu biračkih odbora

Zapisnici o radu biračkih odbora biće objavljivane na web stranicama opštinskih izbornih komisija u gradovima gdje se održavaju izbori, saopšteno je iz Državne izborne komisije (DIK).

Iz tog tijela su kazali da su u cilju daljeg unapređenja izbornog ambijenta u skladu sa međunarodnim izbornim standardima, uz podršku ODIHR-a, pristupili analizi i izmjeni više podzakonskih akata.

„U cilju dalje tranparentnosti izbornog postupka, DIK je propisala da se svi zapisnici o radu biračkih odbora ubuduće objavljuju na web stranicama opštinskih izbornih komisija u opštinama gdje se održavaju izbori“, navodi se u saopštenju.

Na taj način, kako su kazali, svi zainteresovani politički subjekti, ali i građani, imaće uvid u najznačajniji dokument koji se tiče rada biračkog odbora.

„Podzakonskim aktima koji su mijenjani i dopunjavani precizirano je da se posmatračima omogućava da prisustvuju praćenju rada organa za sprovođenje izbora i prije otvaranja biračkog mjesta“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, to znači da posmatrači mogu prisustvovati i pripremnim radnjama na otvaranju biračkog mjesta.

„Dosadašnjim odredbama ovo pitanje nije bilo precizirano, te se izmjenama nedvosmisleno propisuje da je birački odbor dužan omogućiti prisustvo posmatrača i ovoj fazi izbornog postupka“, naveli su iz DIK-a.

Ističe se da je u cilju preciziranja na koji način se ostvaruje uvid u izborni materijal i u cilju dosljedne i ujednačene prakse, DIK propisao da se zahtjev za uvid u izborni materijal podnosi neposredno nadležnoj izbornoj komisiji u pisanoj formi.

„Na taj način izbjegava se svaka proizvoljnost u tumačenju koji je preduslov da bi se ostvario uvid u izborni materijal“, pojasnili su iz DIK-a.

Iz Komisije su istakli da su, osim usaglašavanja sa ODIHR-ovim preporukama, usvojili novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Službi DIK-a.

„Ubuduće će Služba DIK-a biti podijeljena na dvije organizacione jedinice, a predviđeno je da ima 22 izvršioca. Na taj način biće kadrovski ojačana, što je takođe jedna od preporuka međunarodnih organizacija koje su pratile izbore“, dodaje se u saopštenju

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније