Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Bojana Milićević, Radio CG ]

18. 06. 2022. 07:28 >> 07:26

ODJECI INICVIJATIVE

Predlog o Evropskoj političkoj zajednici posmatrati kao šansu

Zbog same činjenice da ne isključuje proširenje, francuski predlog o formiranju Evropske političke zajednice treba posmatrati s optimizmom, kao svojevrsnu šansu, saglasni su u vladajućoj većini i opoziciji. Predsjednica Crnogorske panevropske unije Gordana Đurović ističe da glas iz Crne Gore treba da bude da njegujemo partnerstvo, poštujemo postojeća pravila i da ostvareno reformama valorizujemo.

Ruska agresija na Ukrajinu očito je ubrzala neke procese. Tako treba tumačiti i francuski non-paper o formiranju Evropske političke zajednice, ocjenjuje za Radio Crne Gore, poslanik DPS-a i član Odbora za evropske integracije Predrag Sekulić. Primjećuje da određeni oblici saradnje evropskih država, kakvi su OEBS ili Savjet Evrope, već postoje, te da je najvažnije da ova inicijativa ne zaustavlja proces proširenja EU.

“Zbog same činjenice da se insistira na tome da to ne bi bilo zaustavljanje evropskog puta ili pridruživanja država koje ispune kriterijume za ulazak u EU, trebalo bi da o tom dokumentu govorimo s optimizmom”, naveo je Sekulić.

Da predlog koji dolazi iz Francuske ne treba posmatrati negativno, smatra poslanica DF-a i članica Odbora za evropske integracije Simonida Kordić.

Kaže da, sudeći po izjavama evropskih lidera, proširenje nije blizu, ali da bi umjesto plakanja nad prosutim mlijekom, Crna Gora trebalo da vrijedno radi, sprovodi reforme i povezuje se sa regionom i Evropom.

“Svaka saradnja pa i ova kojom Francuska predlaže osnivanje Evropske političke zajednice je neka vrsta šanse za uspostavljanje različitih oblika saradnje sa zemljama regiona, EU i onima koje pretenduju na članstvo”, rekla je Kordić.

Iako se francuski non-paper u dijelu regiona čita kao pokušaj odlaganja procesa proširenja, glas iz Crne Gore treba da bude da njegujemo partnerstvo, da poštujemo postojeća pravila i da ono ostvareno reformama valorizujemo, kazala nam je predsjednica Crnogorske panevropske unije Gordana Đurović.

“Ukoliko Crna Gora uspije da u narednih nekoliko mjeseci ostvari mjerljiv progres u oblasti vladavine prava, mi očekujemo do kraja godine da EU to potvrdi, odnosno da se Crnoj Gori ubrza proces integracije kroz završna mjerila i da se zatvaraju i druga poglavlja u skladu sa našim rezultatima i kapacitetima. Ostaje veliko pitanje rata u Ukrajini, ali istovremeno Crna Gora još uvijek ima mogućnost i pravo da razmišlja o agendi 2025”, kazala je Đurović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније