Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

07. 06. 2022. 13:26 >> 13:23
7

ŠEHOVIĆ

SD pokrenuo proceduru za parlamentarnu istragu o dešavanjima 4. i 5. septembra

Socijaldemokrate danas u skupstinsku proceduru daju predlog odluke o otvaranju Parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora, radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanjima Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost na Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine, kazao je predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović.

On je na konferenciji za novinare saopštio da bi Odbor, prema predlogu Socijaldemokrata, posao trebalo da završi za 90 dana, uz moguće kraće produženje. Šehović očekuje podršku Parlamenta, koja je od dijela partija i ranije najavljena.

"Petog septembra imali smo ničim izazvani pravi desant na Cetinje, koji do dana današnjeg nije na adekvatan način istražen. Interes javnosti je da zna ko je dao nalog da se bez ikakvog povoda nedužni građani zatrpavaju ogromnom količinom šok bombi, suzavca i gumenih metaka. Ko je zašto izmislio i objavio informaciju o tzv. bačenom Molotovljevom koktelu, koji je poslužio kao jedan od razloga za intervenciju. Ko je iz kabineta bivšeg premijera sebi dao za pravo da tu lažnu informaciju ovjavi na njegovom zvaničnom tviter nalogu. Posebno važno pitanje je da li je bilo nezakonite promjene u komandnom lancu tokom tih događaja, jer je ako jeste to klasičan čin izdaje, za koju bi neko morao da odgovara", kao je Šahović.

On je kazao i da je važno i da saznamo da li su pojedini istaknuti policijski funkcioneri bili u dosluhu sa kriminalnim grupama.

"Važno i da saznamo da li su pojedini istaknuti policijski funkcioneri, poput Petra Kneževića, koji su bili dio komandnog lanca, bili u dosluhu sa pojedinim kriminalnim grupama, kako je Knežević u snimku koji je čitava crnogorska javnost mogla čuti, tvrdio. Snimku koji je, podsjećamo, aktuelni premijer, a tadašnji koordinator svih službi bezbjednosti okarakterisao 'kafanskim pričama'", kazao je Šehović.

Predsjednik SD-a je istakao i druga otvorena pitanja.

"Imamo očigledno nasilje nad građanima i zastrašivanje privođenjem na informativne razgovore. Izostala je reakcija nadležnih i na činjenicu da su žrtve prekomjerne upotrebe policijske sile bile čak i osobe sa invaliditetom, stari i djeca, te da je, u određenom broju slučajeva, njihovo zdravlje bilo u velikoj mjeri ugroženo. Stiče se utisak da je glavni razlog za ne dovođenje do kraja istrage o postupanjima 4. i 5. septembra, to što je aktuelni premijer bio u vrijeme tih događaja potpredsjednik Vlade i koordinator svih službi bezbjednosti, a koji se, kako tada tako i danas, pomenutom akcijom ponosi", kazao je Šehović.

On je dodao i da je izostala reakcija nadležnih i na apele da se ispita "po kojem osnovu su angažovane pojedine privatne firme, zahvaljujući kojima je na protivpravan način bagerima uništavana imovina građanki i građana okupljenih na Cetinju. Pri čemu je aktuelni premijer, na pitanje nadoknade štete tim ljudima, konstatovao da oni to pravo nemaju".

"Vjerujemo da postoji sasvim dovoljno dokaza, posrednih i neposrednih, u vezi sa jednim od najvažnijih događaja u novoj crnogorskoj istoriji, i stoga sve one koji ne budu glasali za izvođenje na čistac petog septembra, smatramo nedobronamjernim prema Crnoj Gori i njenim građanima. Ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi neko glasao protiv istrage i protiv utvrđivanja da li je 4. i 5. septembra sve urađeno po zakonu, te da li postoji politička i krivična odgovornost pojedinih lica, osim ukoliko ima zadnje namjere. Vidjećemo da li takvih u Parlamentu ima", kazao je Šehović.

Odbor bi, kako je kazao, imao predsjednika, zamjenika predsjednika i deset članova.

"Imao bi pet članova koji se biraju se na usaglašeni prijedlog klubova poslanika parlamentarne opozicije i to: dva iz Kluba poslanika Demokratskog fronta, jedan poslanik iz Kluba poslanika Pokreta za promjene, i dva poslanika iz Kluba poslanika Mir je naša nacija. Zamjenik predsjednika i pet članova Odbora biraju se na usaglašeni prijedlog klubova poslanika parlamentarne većine i to: dva poslanika iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista, jedan poslanik iz Kluba poslanika Crno na bijelo, jedan poslanik iz Kluba poslanika Socijaldemokratske partije, jedan poslanik iz Kluba poslanika Socijalističke narodne partije i jedan poslanik iz Kluba poslanika Bošnjačke stranke. Predsjednik Odbora je iz Kluba poslanika Socijaldemokrata Crne Gore, a zamjenik predsjednika je iz Demokratske partije socijalista", navodi se u saopštenju SD-a.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније